Közélet

2008.01.12. 10:18

Kevés lopás, sok széf, milliókért

Heves megye három kórházában még nem kapták kézhez a kórházi széfekről szóló rendeletet, de az intézmények már tájékozódtak arról, hogy hol, mennyiért tudnák megvásárolni az eszközöket.

J.M.

Bálint Orsolya, a szaktárca sajtósa a heol.hu kérdésére elmondta: a tolvajok a leggyakrabban mobiltelefonokat, ékszereket, órákat és készpénzt visznek el a betegektől. Azért van szükség az értékmegőrzőkre, mert hiába alkalmaz a legtöbb kórház biztonsági szolgálatot, az említett értéktárgyakat észrevétlenül és ellenőrizhetetlenül lehetett kivinni a kórházakból.

Az egri Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézetben mintegy ezer trezorra lesz szükség, ami 10 milliós költséget jelentene az intézménynek. Bodnár Krisztina, az intézmény gazdasági igazgatója elmondta: már kértek árajánlatokat az értékmegőrzőket gyártó és forgalmazó cégektől, de konkrét megrendeléseket csak akkor adnak, ha már biztosan ismerik a minisztériumi előírásokat.

Soltész Bálint, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a hatvani kórházban az utóbbi öt évben mintegy tíz esetben, az egri kórházban pedig havonta 4-5 alkalommal fordult elő lopás, ám Egerben nemcsak a betegeket, hanem már a látogatókat is megkárosították a tolvajok. Az eltulajdonított tárgyak értéke nem jelentős.

A gyöngyösi és a hatvani kórházban együttesen 800-1000 széfet kellene beszerezni majd. Kovács Andrea, a HospInvest Zrt. által üzemeltett kórházak gazdasági igazgatója azonban hangsúlyozta: ő sem látta még a minisztériumi rendeletet, tehát nem tudja pontosan, hogy minden ágy mellé vagy minden ágyhoz kell-e értékmegőrző. A kettő ugyanis nem ugyanazt jelenti. Ha az utóbbiról lesz szó, akkor csökkenhet a költségük.

Az egri, a gyöngyösi és a hatvani kórházban a betegeknek jelenleg is van arra lehetőségük, hogy értékeiket a pénztári központi széfekben elhelyezzék. Soltész Bálint, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a hatvani kórházban az utóbbi öt évben mintegy tíz esetben, az egri kórházban pedig havonta 4-5 alkalommal fordult elő lopás, ám Egerben nemcsak a betegeket, hanem már a látogatókat is megkárosították a tolvajok. Az eltulajdonított tárgyak értéke nem jelentős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!