Közélet

2008.02.18. 16:26

Orbán Viktor a vegetáriánus tigris - Lengyel László interjú

Lengyel László szerint Orbán Viktor most egy bárányként viselkedő tigris, és még mindig nem tud jobb programmal előállni, mint a kormánypártok.

HEOL

– A Fidesz kommunikációja szerint a márciusi népszavazás többről szól mint a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése. Ön szerint is van esélye annak, hogy a voksolással megbuktatható a kormány?

[caption id="" align="alignleft" width="190"] Lengyel László: Az SZDSZ már nem tud kampányolni
[/caption]– Azt gondolom, hogy a kormánybuktatást már Orbán Viktor is visszavonta az évértékelő beszédében, amikor nagyon homályosan csak arról beszélt, hogy a társadalom felháborodását közvetíti ez a népszavazás. Világossá vált számukra, hogyha a népszavazást kormánybuktatásként fogják fel, akkor kevesebben mennek el voksolni. Annyiban azonban igaz, hogy másról szól a szavazás, hogy éppen a feltett három kérdésről nem szól. Hiszen ezek mellékesek az egész politikai kampányban, legalábbis a jobboldal részéről. Már régóta nem arról beszélnek, hogy miért ne legyen vizitdíj, hanem a politikai hátteret feszegetik. A felmérések egyébként azt mutatják, hogy akik el akarnak menni és igennel szavaznak, azok nem kifejezetten a népszavazás kérdéseire szavaznak, hanem arra, hogy általában nem tetszik nekik a kormány magatartása.

– Ennek a módszerváltásnak lehet következménye Orbán Viktor visszafogott évértékelője?
– Igen. Véleményem szerint tudatosan tette magát unalmassá, szürkévé, "középre tartó megfontolt öregúrrá". Semmiféle radikalizmus nem volt a beszédében, csak nyugalom és béke. Úgy gondolom, hogy ugyanazokat a felméréseket nézi ő is, amiről az előbb beszéltem. Látja azt, hogy minden radikális fellépés a Fidesz részéről rontja a részvételt, és feltámaszthatja a baloldali választókat. Egy "tulajdonképpen ne is vegyetek észre"- kampányt hozott az évértékelő beszédével, amivel véleményem szerint megerőszakolta magát. A tigris hirtelen birkaként kezdte a füvet enni, és mindenkinek a vegetarianizmust kínálta. Hogy ezt mennyire hiszik el a választók, nem tudom, de valószínűleg a saját hívei csalódottak voltak, hiszen azt szerették volna, ha Orbán szemük láttára széttépi az ártatlan áldozatot.

– Orbán évértékelője egyébként megfelel a műfaji sajátosságoknak?
– A tavalyi évhez tulajdonképpen semmi köze nem volt, lényegében egy igazi kampánybeszéd volt. Az egészet a népszavazásra építette fel. Taktikailag ezt jól csinálta, azonban stratégiailag ez egy rossz szereplés volt, hiszen már a saját választói is azt várják el tőle, hogy programot adjon. Orbánnak most már elő kellett volna állnia egy öt perces kritika után azzal, hogy ők mint fognak csinálni: hogyan képzeli el az egészségügyet, a közigazgatást, az önkormányzatokat, az adórendszert, és hogy mindezt kikkel. Ezzel valóban meg tudott volna egy kormányt rendíteni. Csak éppen az a problémájuk, hogy nem tudnak programot csinálni, és nem tudnak hiteles embereket kiállítani.

– Az MSZP tétovázása beválthatja azt a jóslatot, hogy Gyurcsányt Kiss Péter váltja?
 – Ez benne van a pakliban, de valószínűleg az nem megoldás, ha belülről találnak valakit, mert igazán sem a szocialisták, sem a liberálisok között nincs olyan ember, aki kormányfőként kellő hazai és nemzetközi tekintéllyel, lendülettel bírna, hogy a hátra lévő két évet jól és dinamikusan kormányozza végig.

– Ön szerint az SZDSZ népszavazási kampánya célba talál?
– Nem. Szerintem ez nagy marhaság volt, én nem csináltam volna. A magyar zászlóra rákopírozott ötágú csillag nem volt jó húzás. A nemzeti színű zászló mindannyiunké, nem kellene ezzel szórakozni. 0Véleményem szerint ezek azok, amiktől a liberálisok pillanatnyilag 1,2 százalékon állnak. A jelenlegi pártvezetéssel ezen nehéz lesz változtatni.

– Mi a véleménye az SZDSZ-ben kirobbant elnökválasztási csalásról?
– Ha belegondolok hogy ez a párt, amelyik a  Demokratikus Ellenzék utódpártja, amelyik egyszer óriási párt volt, amelyik nemcsak rendszert, hanem kormányokat is tudott váltani, nos, ha belegondolok, hogy ez a párt  hová jutott, csak nosztalgiázva tudok rájuk gondolni.

Bővebben a Heves Megyei Hírlap keddi számában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!