Közélet

2008.02.24. 13:46

Tengizi megbetegedések: azok vizsgálhatnák, akik eddig akadályozták

Továbbra is egyhelyben toporog az egykor Tengizben dolgozó és munkavégzésük során megbetegedett munkások kártérítési ügye.

sz. r.

Az érdekképviseletüket vállaló szihalmi Wennesz István most a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz fordult, mivel a máig nem kapták meg az 1037 beteg névsorát, s a mérési jegyzőkönyveket az illetékesektől.

Ennek azért is lenne jelentősége, mivel egy 1996-os rendelet kimondja: „Minden foglalkozás közben használt és a munkavállaló testfelületére, szervezetébe jutó vegyi anyag által okozott megbetegedés, foglalkozási betegség.”. Vagyis a mérési jegyzőkönyvekkel bizonyítható lenne a tengizi munkavégzés során kapott betegség.

A tárca Lakossági Tájékoztatási és Tanácsadási Osztályának vezetője, dr. Veres Gábor azt válaszolta: a vizsgálatok elrendeléséhez kormányzati döntés szükséges. A vizsgálatokat állampolgárok egyedileg nem kezdeményezhetik. Csak a vizsgálatra jogosult szervek, egészségügyi hatóságok kezdeményezhetik, illetve javasolhatják, ha úgy ítélik meg, hogy nagy számú volt tengizi munkavállaló nehézfém-vizsgálatára van szükség. Ha e szervektől az Egészségügyi Minisztériumhoz ilyen jelzés érkezik, s annak elvégzéséhez a kellő pénzügyi fedezet rendelkezésre áll, akkor az egészségügyi tárca dönthet minden volt tengizi dolgozó vizsgálatáról. Abban az esetben, ha a vizsgálatok eredménye alapján további intézkedések szükségesek, a minisztérium megteszi ezt.

Érdemi előrelépés továbbra sem történik. Az érintett szervezetek által kezdeményezhető vizsgálat azért paradoxon, mert idáig ezek voltak azok a hivatalok, amelyek megakadályozták a mérések és orvosi jelentések nyilvánosságra kerülését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!