Közélet

2008.02.19. 15:03

Újabb egyedülálló program az „esőemberekért” Hevesben

Immár országgyűlési határozat is rendelkezik arról, hogy az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) az idei évtől 30 millió forinttal támogatja az állam a költségvetésből – mondta kedden megtartott gyöngyösi sajtótájékoztatóján Ébner Gyula, az AOSZ elnökségi tagja, a gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) létrehozója, egykori igazgatója.

Juhász Marianna

[caption id="" align="alignright" width="279"] Ébner Gyula szerint a Heves megyei egyesület elsőként való megalapítása országos példaként is szolgál majd. Fotó: Suha Péter.
[/caption] – Ezt a lehetőséget megragadva szeretnénk, ha minden megyében megalakulna az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete, amely elsőként Heves megyében jöhet létre, a február 22-ei alakuló ülésen.

Az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete Heves Megyei Szervezetének célja az autistákat nevelő szülők informálása, az alapítványok, intézmények megsegítése mellett egy vagy több olyan nyugat-európai ellátást biztosító, munkahelyteremtő intézmény létrehozása is, ahol a felnőtt autistákról is tudnak majd gondoskodni.

– Tapasztalataink alapján az idősebb korosztályokban több százan élnek látens autistaként. Őket is és a fiatal autista szülőket is szeretnénk elérni a megyei szervezeten keresztül, hiszen ha összefogunk és együtt dolgozunk, akkor sokkal eredményesebbek lehetünk, mint ha külön-külön vívjuk meg a magunk harcát – indokolta az érdekvédelmi szervezet létrehozásának fontosságát Ébner Gyula hozzátéve: a Heves megyei egyesület elsőként való megalapítása országos példaként is szolgál majd, ahogy ez hét évvel ezelőtt az Autista Segítő Központ esetében is volt.

Pénteken lesz az alakuló ülés

Az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete Heves Megyei Szervezete február 22-én, pénteken 14 órakor tartja alakuló ülését Gyöngyösön a Kolping Házban (Török Ignác utca 8.). A szervezet nyitott, éppen ezért várják minden olyan érintett, szülő, szakember és támogató megjelenését, akik szívesen hozzájárulnának a szervezet sikeres munkájához.

Az érdekvédelmi szervezet a jövőben szeretne együttműködni a gyöngyösi ASK-val is, melynek további működtetéséről – a nehéz gazdasági helyzet miatt – február végén dönt a fenntartó Ferences Rend. – Célunk többek között a szülők nevelése, felkészítése is, hiszen ők azok a legfontosabb szereplők, akik a leghatékonyabban és leghitelesebben tudják képviselni autista gyermekeik érdekét. Számítunk arra, hogy a tervek megvalósításában civilek és a megye is partnerünk lesz. Emellett az egyesületté alakulás abban is segítségükre lehet a szülőknek, hogy a normatív támogatások valóban azokhoz kerüljenek, akiket megillet, vagyis az autistákhoz – fogalmazott Ébner Gyula.

Az ASK alapítója szerint szükség lenne egy olyan minőségbiztosítási rendszer kidolgozására is, amely alapjául szolgálhatna az autistákról gondoskodó intézmények működésének. Ennek szakmai kontrollálását az egyesület vállalná.

Ébner Gyula szerint a Heves megyei egyesület elsőként való megalapítása országos példaként is szolgál majd. Fotó: Suha Péter. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!