Közélet

2008.03.15. 19:50

Igazi otthonuknak érzik a falut, ezért tesznek érte

Nagyfügeden az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából emlékparkot és emlékművet avattak, annak az egykor helybéli 10 nemzetőr, 120 közvitéz és 10 honvéd tiszteletére, akik az osztrákok elleni csatákban életüket vesztették.

J. M.

A megemlékezés a művelődési házban az óvodások és az általános iskolások műsorával kezdődött, ahol Bagi Tamásné iskolaigazgató ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a márciusi ifjak eszméi ma is érvényesek,  együttgondolkodást és nyugalmat kíván a haza.

- A kardforgatás ideje szerencsére elmúlt, most már fontos, hogy a kardcsörtetés is elcsendesedjen. Most a leginkább megértésre és nyugalomra van szükségünk - fejtegette a pedagógus, mielőtt a diákok a színpadon felelevenítették volna Vasvári Pál életútját és a szabadságharcban betöltött szerepét.

A megemlékezés ezt követően a Kossuth úton kialakított emlékparkban folytatódott, ahol felavatták az ország és a település címerével díszített emlékművet, ami az atkári Szegedi József fafaragóművész alkotása. A község új emlékhelyén Arató Gergely, az oktatási és kulturális minisztérium államtitkára arról beszélt: most a múltra emlékezünk, de a szobor és a park a jelennek és a jövőnek készült.

- Méltóbban nem is emlékezhetnénk március 15-re, valamint azokra, akik fegyvert fogtak, életüket áldozták, és nem csak beszéltek, hanem tettek is a hazáért. Akkor mindenki egyet akart, hogy legyen szabadság egyenlőség, testvériség. Ma is erre vágyunk, de már nem ágyúszóval kell mindezt megteremteni, hanem az iskolákban, az egyetemeken és a kutatóintézetekben. Hiszen az a nemzet erős, amelyik szellemiekben gazdag, mert ez hoz hasznot mindannyiunknak - húzta alá az államtitkár. Megjegyezte: ma nem egy külső hatalom, hanem az előítélet és az ostobaság állítja szembe egymással az embereket. Ennek kapcsán hangsúlyozta: ma Magyarországon nem azoké az ünnep, akik befütyülnek a Himnuszba, hanem azoké, akik egymás mellett állnak. Mert mindannyiunknak van dolga a közös célok elérésében.

Juhász Jánosné polgármester a falu által tanúsított összefogásra hívta fel az ünneplők figyelmét, hiszen az emlékmű civil kezdeményezésre, helyi és környékbeli támogatók segítségével jöhetett létre.

- A közösségi érzés az egyik mozgató rugója az előrehaladásnak, a fejlődésnek. Jó példa erre az emlékpark létrehozása, amelyhez olyan emberek adták a segítségüket, akik igazi otthonuknak érzik, tesznek érte és felelősséget vállalnak Nagyfügedért - hangsúlyozta a polgármester. Az összefogás jelentőségét emelte ki pohárköszöntőjében Godó Lajos országgyűlési képviselő is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió által kínált lehetőségekkel is így lehet igazán élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!