Közélet

2008.06.22. 15:05

Szépasszonyvölgy: tovább a siker felé

A Szépasszonyvölgyi Vigasságok programsorozatának részeként szombaton ünnepélyes keretek között tartották meg az idei, III. Szépasszonyvölgyi Borverseny eredményhírdetését.

Kühne Gábor

Mint arra Sike Tamás, a rendezvény egyik szervezője, a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének alelnöke rámutatott: két éve mintegy 60, tavaly már több mint 80, idén pedig 120 mintával neveztek be a völgybéli pincék. A bírálók hét arany- és 26 ezüstérmet osztottak ki, ami mellett hét különdíj is gazdára talált. Sike szerint örvendetes módon a sokat javult a megversenyeztetett borok minősége. Ez azért is lényeges – tette hozzá az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón –, mert az alig két éve alakult, ma már huszonöt tagot számláló egyesület egyik fő célkitűzése a Szépasszonyvölgy ismerté tétele, illetve a minőségi borkészítés és a kulturált borfogyasztás elősegítése, népszerűsítése.

Itt számolt be a sajtó munkatársainak a védnöki táblarendszer újjáélesztéséről Tarsoly József egri hegybíró. Mint rámutatott, az eredetileg 2000-ből származó kezdeményezés célja is a völgybéli pincék népszerűsítése volt, ám az akkor meghírdetett program „gyermekbetegségeit” mostanra sikerült a reményeik szerint kiküszöbölni. A szigorú, 140 pontos bírálati rendszer alapján most összesen 13 pince nyerte el a védnöki táblát, közülük heten a legmagasabb, háromfürtös minősítést, míg négyen két, ketten pedig egy fürtöt kaptak.

Habis László egri polgármester szerint nagy jelentőségű, hogy az idegenforgalomban érdekelt különböző civil szervezeteknek sikerült összefogniuk, és sok év szívós munkájával, valamint a hegyközség segítségével, a szakmai háttér biztosításával idáig eljutniuk. Hozzátette: a város is igyekszik mindehhez segítséget nyújtani, más mellett például a völgy infrastrukturális fejlesztésével.

A szombat délutáni program a borlovagok és a zenészek körmenetével, majd a borverseny ünnepélyes eredményhírdetésével, illetve a védnöki táblák átadásával kezdődött.

A völgybe kilátogatók ezúttal ingyen kóstolhatták meg a most díjakat nyert borokat, miközben a cigányzenészek közös produkciójukkal szórakoztatták őket. Este utcabál zárta a napot.

A Szépasszonyvölgyi Vigasságok kedden 15 órától folytatódnak: többek között játszóházzal, koncertekkel, bemutatókkal és természetesen tűzugrással várják a Szent Iván éjre kilátogatókat.

S íme, a III. Szépasszonyvölgyi Borverseny aranyérmes borai: a Magiszter Borarchívum 2005-ös Cabernet Magna bora és a 2007-es Olaszrizlingje, a Sike Pincészet 2007-es Kékfrankos Rozéja és a 2005-ös késői szüretelésű Debrői Hárslevelúje, a Kiss Pincészet 2007-es késői szüretelésű Traminije, Molnár László 2006-os Cabernet Sauvignonja, valamint az Ó Molnár Pincészet 2003-as Portugieser-je.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!