Közélet

2008.08.28. 23:27

Rögtönítélő szocialisták: kirúgták a cégekből a Fideszeseket

Keresztesi József szabaddemokrata városi képviselő szerint az Apollo ügy után évek munkája kell, mire újra elhiszik a befektetők, hogy Gyöngyös „nem a hülyék szigete Európa közepén". A botrány fokozódik.

F. Z.

A csütörtök esti rendkívüli képviselőtestületi ülésen a szocialisták "rögtönítélő bírósággá" alakultak: minden önkormányzati bizottsági elnöki tisztségtől, illetve minden felügyelőbizottsági tagságtól megfosztották az ellenzéki frakció tagjait. Válaszként az Apollo-ügyben kifejtett ellenzéki tevékenységre.

Az ötletet Engelleiter Zoltán (MSZP) vetette fel, mondván: "akár önként is fel kellene állniuk azoknak, akik kárt okoztak a városnak". A visszahívások az érintettek távollétében történtek meg, mivel a jobboldali frakció tagjai már a kérdés napirendre vételét is sérelmezték, és elhagyták az üléstermet. Tuzáné Dr. Takács Zsuzsanna - mielőtt maga is távozott - felszólalásában SZMSZ-ellenesnek nevezte a szocialisták indítványait, s hozzátette: az MSZP az egész Fidesz-frakciót megtámadta. Hiesz György MSZP-s polgármester ezzel szemben azt fejtegette: „a történelemkönyvekbe is be fog kerülni, hogy egy párt szándékosan fel nem mérhető károkat okozott saját városának". Később a kudarc egyik lehetséges elemeként azt említette: az indiai befektető túl rövid határidőket tűzött ki maga elé a beruházás ütemezésében.

Az SZDSZ képviseletében Keresztesi József élesen fogalmazott: mint mondta, évek munkája, mire elfelejtik a befektetők, hogy Gyöngyös „nem a hülyék szigete Európa közepén".

A lokálpatrióta Székács György szerint nem érdemes belekeverni egy városi ügybe a nagypolitikát, majd ügyrendi indítvánnyal élt, mondván: hallgattassék meg és védekezhessék – a már nem jelenlévő – másik fél is, s vitassák meg a problémákat rendes előkészítés után. Ötletét leszavazták, majd ő is távozott a teremből.

A zárt ülésen szentesített döntés végeredménye: a jobboldaliak az önkormányzati bizottságokban tagok maradhatnak, de felügyelőbizottsági, bizottsági elnöki posztjaikról távozniuk kell. Így például frakcióvezetőjüket, Dr. Tatár Lászlót a szocialista többség menesztette az egészségügyi bizottság elnöki székéből, továbbá a Bugát Pál Kht., és a Gyöngyösi Kórház Kft. felügyelőbizottsági tagságából.

Tuzáné Dr. Takács Zsuzsanna sem a jogi és ügyrendi bizottság elnöke augusztus végétől, s rajta kívül majd tucatnyi fideszes külső bizottsági, vagy felügyelőbizottsági tagot menesztettek. Az egészségügyi bizottság elnöke Bozsik István MSZP-s városatya lesz, a jogi bizottságé pedig a posztok felülvizsgálatát kezdeményező Engelleiter Zoltán, és az általában ötfős felügyelőbizottsági pozíciók számát ősztől négyfősre karcsúsítják – azaz a jobboldali tagok után megüresedett helyeket nem töltik be.

- Szokatlan lépés, de a gyöngyösiek túlnyomó többségében szerintünk mindez támogatásra talál majd, s rengeteg munkával helyre lehet hozni a bizalomvesztést – vélte zárszavában Hiesz György polgármester.

- Szánalmas színjáték volt, melyben nekünk nem kellett részt vennünk. A felelősségrevonáshoz előterjesztésre lett volna szükség, mely alapján tisztázni lehet, hogy ki, miben hibázott, betartották-e az előszerződést, s volt-e egyáltalán rendelkezésre álló föld. Már a negyedik nagyberuházás bukik el a szocialista városvezetés előkészítő "munkája" miatt, s a képviselők elől rengeteg fontos információt titkoltak el. Eddig is éles volt a szembenállás a két oldal között, s ez nyilván most már nem is változik – kommentálta a történteket a Polgári Frakcióból Fótos Dániel képviselő, aki egyébként a népszavazási kezdeményezés helyett azt javasolta párttársainak, hogy az MSZP-vel közösen kérjék ki az emberek véleményét a gumigyár-beruházást illetően, de a jobboldali frakció nem támogatta elgondolását.

Tuzáné dr. Takács Zsuzsanna elmondta: a szocialista frakció eljárása „tulajdonképpen egy politikai rögtönítélő bíróságé, azok ellen, akiknek más a véleménye". Emlékeztetett: legtöbb delegáltjuk nem is tagja a pártnak. Jelezte: várhatóan a regionális közigazgatási hivatalhoz fordulnak, mert értelmezésük szerint írásbeli előterjesztés híján nem volt törvényes az ülés lebonyolítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!