Közélet

2008.09.09. 19:30

Egri kórház: a HospInvest jön, egymilliárdba kerül a dolgozók cseréje

A megyei szocialisták egészségügyi fórumot tartottak ma délután Heves városában. Az eseményen központi témává lett a Markhot Ferenc Kórház és a HospInvest ügye.

Sz. R.

A városi nyilvános fórum résztvevőit Sós Tamás országgyűlési képviselő, a párt megyei elnöke köszöntötte. Rajta kívül a fórum vendége volt és felszólalt dr. Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke, dr. Szívós János, a Hevesi Rendelőintézet igazgatója, illetve házigazdaként Godó Lajos, a térség országgyűlési képviselője.

Sós Tamás arról beszélt, hogy miért van szükség a magántőkére az egészségügyben, majd konkrétan is kitért a Markhot Ferenc Kórház körül kialakult helyzetre. Szerinte ott követték el a hibát, hogy belekerült a szerződésbe az a kitétel, mi szerint minden dolgozót átvenne a társaság. Olyan körülmények között született ez a passzus, amikor 200 ágy üresen áll a kórházban. Mindenesetre a „kórházvédők” most ezzel a szerződési ponntal tudnak visszalőni. A megye egyébként nem akarja elkövetni azt a hibát, hogy hatmilliárdos fejlesztést elszalasszon.

Dr. Deák Gábor tájékoztatója szerint 770 aláírt szerződésük van. Az izotóp diagnosztikát külső céggel fogják megoldani, illetve új urológiai stábot hoznak. Az alelnök szerint most az történik, hogy 300-400 dolgozó kisétál, de ugyanennyi be is jön. Igaz, ez az államnak egymilliárd forintjába kerül.

Dr. Szívós János rendelőintézeti igazgató elmondása szerint a működtetésbe vétel óta lényeges színvonal javulás következett be az intézetben: ideggyógyászati szakrendelés lesz, az ortopéd-, és a bőrgyógyászatot pedig az OEP finanszírozza majd. Szűrővizsgálatok is lesznek majd.

Godó Lajos egyebek mellett a rendelőintézetben lehetővé váló szűrővizsgálatok kapcsán elmondta, hogy a dél hevesi térségben jelenleg a TBC-s betegek száma meghaladja a 17 százalékot, ami ijesztően magas szám. Ezért is van nagy szükség a szűrésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!