Közélet

2008.10.30. 17:21

A közvagyonról tanácskoznak, az egri kórház is terítéken

Egri búcsú (a közvagyontól) címmel tart konferenciát Egerben a Duna Charta és az Élőlánc Magyarországért szervezet. Az öt órakor kezdődött tanácskozásnak különös aktualitást adott az egri kórház ügye.

S. B. S.

Az eredetileg Vagyonleltár címmel, a Magyar Tudományos Akadémián indult konferenciasorozat folytatása ez a mostani, melynek házigazdája a Nagycsaládosok Egri Egyesülete. Az előadók sorában olyan ismert személyiségek találhatóak, mint Ángyán József országgyűlési képviselő, a Szent István Egyetem profeszora, Bencze Izabella, a Kincstári Vagyonigazgatóság volt vezérigazgató-helyettese, vagy Szilvási István, az Országos Civil Fórum egészségpolitikai tagozatának elnöke.

A tanácskozást megelőzően rövid sajtótájékoztatón ismertették a közszolgáltatások jövőjéről folyó konferenciasorozat hátterét.

Nézze velünk a megyei közgyűlést!

A pénteki megyei közgyűlést itt a heol.hu-n is közvetítjük, ám ezúttal nem a megszokott módon, hanem élő egyenes adásban, mozgóképes formában. Nézze velünk Ön is!

 Újságírói kérdésre dr. Pócs Alfréd, a Medicaritas orvosszakszervezet helyi elnöke, ismert kórházvédő elmondta, hogy még mindig reménykednek a holnapi megyei közgyűlési ülésben, hogy hátha belátja a politika, hogy mennyire elhibázott szakmailag a HospInvest Zrt. számára való működésbe adás. Itt az egri orvos megismételte a többnyire már ismert érveket: a társaság 1,6 milliárdos mérleghiányát, az APEH-nél meglévő, és nem csak egy cégükre kiterjedő végrehajtási eljárást, a TEVA gyógyszergyártó cég által indított felszámolási eljárást, illetve több, a tegnap megkezdett átadáskor már jelentkező szakmai hibát. Pócs Alfréd tudatta azt is, hogy a közgyűlést követően, délután háromkor összdolgozói értekezletet tartanak, ám kérdésünkre, hogy mit fognak itt mondani, ha a megyei közgyűlés a várható döntést hozza, a főorvos úgy felelt, hogy „fogalmam sincs”.

A sajtótájékoztatón is részt vevő konferencia-előadók maguk is meglepetten tapasztalták a kialakult helyzetet és együttérzésükről biztosították az egri kórházvédőket. Felvetődött többek között egy népszavazási kezdeményezés lehetősége, illetve szó volt arról is, hogy a Nógrád Megyei Bíróság bő két hét múlva tárgyalja az egri önkormányzat keresetét, amely a megyei közgyűlés és HospInvest között létrejött szerződés semmisségének kimondására irányul. Elhangzott az is, hogy a nemzeti vagyon sorsáról, a közszolgáltatások jövőjéről rendezett párbeszéd a továbbiakban olyan egyetemi városokban folytatódik, mint Pécs és Szeged.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!