Közélet

2008.10.26. 12:18

Ha számlát kérnek, visszakapják az adót

Gyöngyös önkormányzata azt tervezi: a jelentős szállásfoglalásokkal járó rendezvények szervezőinek visszajuttatná az idegenforgalmi adót.

HEOL

Az elképzelés részleteit még nem dolgozták ki, de Hiesz György polgármester szerint időben elkészítik, hogy a jövő évtől alkalmazható legyen az új szabály. A konstrukció lényege, hogy azok a programszervezők, akik sok embert vonzó - és így sok vendégéjszakát generáló - rendezvényeket szerveznek, részesülnének a helyi idegenforgalmi adóból (IFA). Pontosabban: megkapnák annak összegét. Persze csak akkor, ha a szállásokat rajtuk keresztül foglalnák le a vendégek, és rendben bizonylatolva fizetnék ki a szobákat.

- Vannak arra utaló jelek, hogy a valóságban sokkal nagyobb a mátrai szálláshelyek kihasználtsága, mint papíron. Ez egyfelől adóbevétel-kiesés a városnak, másfelől az uniós pályázatoknál is hátrányt jelent, például a hivatalos vendégforgalmi adatok alapján aligha lehet érdemi eséllyel szálláshelybővítésre pályázni - fejtegette a polgármester. 

Szerinte, ha bevezetik ezt a "visszatérítéses rendszert", akkor a programszervezők érdekeltsége révén elérhető lesz, hogy "fehéredjen a mátrai szálláshely-piac". Ami már csak azért is fontos, mert a beszedett idegenforgalmi adóhoz kapcsolódva további állami forintok érkeznek. Ez pedig a városnak akkor is jó, ha az IFA összegét visszajuttatja a programszervezőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!