Közélet

2008.10.14. 18:06

Mi lesz novembertől? - a bizottság a kórházról

Éles vita alakult ki a megyegyűlés egészségügyi bizottságának ülésén a HospInvest-ügy kapcsán. Azt egyelőre senki nem tudja, hogy mi lesz a kórházban a jövő hónaptól.

S. P.

A bizottság ülésén a kórház költségvetési intézmény mivoltának megszüntetése volt terítéken, a napirend kapcsán parázs vita alakult ki. A jobboldali képviselők többször bírálták a HospInvestet és a megyei hivatalt is azért, hogy nem látják el kellő információkkal a döntéshozókat. Fótos Dániel azt vetette fel: a milliárdos nagyságrendű végkielégítésekhez a megye aligha kérhet állami támogatást, ha pedig mégis, akkor a megüresedő státuszokat a HospInvest sem töltheti fel. Ezzel pedig veszélybe kerül a kórház súlyponti jellege.

Benkár József megyei főjegyző szerint nyolcszázmillió forintos tételről van szó, amihez igenis igényelhető támogatás, és ez nem érinti a létszámot. A végkielégítés ugyanis a közalkalmazotti jogviszony megszűntéhez kötődik, a leendő működtető pedig a Munka Törvénykönyve alá tartozó munkavállalókat fog alkalmazni.

Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke ennek kapcsán közölte: senkit nem fognak visszavenni azok közül, akik felveszik a végkielégítést.

Keresztes György szinte bombázta kérdéseivel a főjegyzőt és a cég elnökét, a HospInvest konszolidált mérlegét, az abban szereplő 1,6 milliárdos hiányt firtatta, érdeklődött, hogy mit tartalmaz az ÁNTSZ engedély, mi a helyzet az OEP szerződéssel. És egyáltalán: miért nem tudnak a döntéshozók egy csomó olyan információt, amelyek hiányában akár a hűtlen kezelés vétsége is felvetődhet a döntéshozatal kapcsán.

Szóba került a HospInvest ellen indult felszámolási eljárás is, a polgári frakció az ülés végén át is adta a Teva Magyarország levelét a sajtónak, amelyben a cég arról tájékoztatja a főjegyzőt: korábbi kérelmüket visszavonták, mivel a HospInvest rendezte a számláit. Ám újabb tartozások felhalmozódása miatt a Teva "megkezdte egy újabb felszámolási kérelem benyújtásának előkészítését." A levél október 13-i keltezésű.

Keresztes György, a Polgári Frakció képviseletében úgy fogalmazott: miközben a HospInvest teljes átláthatóságot ígért, a döntéshozók alapvető információkat kénytelenek nélkülözni, amelyek hiányában akár a hűtlen kezelés vétségét is kimerítheti, ha döntenek a kórház működtetéséről és vagyonkezeléséről. Mint mondta, a teljes transzparencia helyett szervezett anarchia látszik a cég működésében. "Nem kell ködösíteni semmiféle európai uniós hókuszpókusszal", a frakció ragaszkodik az információkhoz - fogalmazott.

Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke visszautasította, hogy bármilyen információt eltitkolnának, de hangsúlyozta: nagyon jól szervezett munka folyik Egerben a kórház átvételét megakadályozandó. Ezért továbbra sem akarják, hogy cégadatok ellenőrizetlen körben keringjenek. Az önkormányzat nem ellenőrizheti egy cég működését, viszont minden nyilvános adatot megszerezhet egy cégről, az ellenőrzésre hivatott hatóságoktól. Javasolta, tegyenek így mindazok, akik hitelt érdemlően tájékozódni akarnak a HospInvestről. Akik jogosultak betekinteni az adatokba, azoknak ezt a lehetőséget a HospInvest is megadja.
Arra is kitért: a velük dolgozni akarókat ért fenyegetések miatt rendőrségi eljárások is indultak.

A cég 1,6 milliárdos hiányát firtató kérdésre Kollányi közölte: amennyivel többet költöttek, azt az egészségügyi szolgáltatásba, a  kórházaikba "tették bele", rendezve azok helyzetét. Kollányi azt is bejelentette: az OEP-pel várhatóan huszadikáig megkötik a szerződést.

A bizottság végül 7-6 arányban egyetértett azzal, hogy október 31-i hatállyal szűnjön meg költségvetési intézmény lenni a megyei kórház. Viszont arra nem tért ki az előterjesztés, hogy mi lesz november elsejétől. És ez nem csak a cégformára igaz, de az átadás-átvétel részleteire is. Kollányi Gábor közölte, mivel javaslattételi joguk van, összeállítottak egy 17 pontból álló intézkedési javaslat-csomagot, és kérte, hogy tegyék lehetővé ennek megtárgyalását. A bizottság elnöke ugyanis most úgy vélte: ez nem a bizottság, hanem a megyegyűlés hatásköre. Viszont megyegyűlés meg a hónap végén lesz.

Mindezekből egyelőre úgy tűnik, mintha senki sem tudná, hogy mi lesz a megyei kórházban november elseje után. Úgy tudjuk, az egészségügyi bizottság a közeljövőben újabb - ezúttal rendkívüli - ülést tart majd az említett javaslatcsomagról.

Kollányi Gábor a heol.hu munkatársának azt is elmondta: a cég gazdasági helyzetéről megjelenő híresztelések szakmailag gyakorta megalapozatlanok, és nyomatékosította: stabil a társaság. Az átvétel zökkenőmentességét illetően ellenben nem volt kifejezetten bizakodó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!