Közélet

2008.10.15. 15:21

Nekiment a HospInvest a Magyar Orvosi Kamarának

Nyílt levéllel fordult ma dr. Éger Istvánhoz, a Magyar Orvosi Kamara elnökéhez a HospInvest Zrt elnöke, Kollányi Gábor, és alelnöke, dr. Deák Gábor. A cég vezetői szerint Éger egyik tegnapi nyilatkozatában több pontatlan információ is napvilágot látott.

HEOL

A HospInvest vezetői szerint az orvosi kamara vezetőjének nincsenek megfelelő információi a cég működési modelljével és az egészségügyi jövedelemrendszerrel kapcsolatban.
„Azért is meglep minket állásfoglalása, mivel figyelemmel kísérjük szándékaikat, miszerint magasabb bért szeretnénk az orvosoknak kiharcolni, erről tett múlt szombatra szervezett nagygyűlésük is tanúbizonyságot. Nagyon sajnálunk, hogy ez érdektelenségbe fulladt, bízunk abban, hogy segíthetünk levelünk által is, hogy eredményesebben harcolhasson az orvosok magasabb jövedelméért.”

„Tisztelt Elnök Úr!
1. Önt állítja, hogy nincs teljesítmény alapú bérezési rendszer ma Magyarországon, mert nem olyan a rendszer.
2. Ön azt állítja, hogy illúzió az, hogy nem lehet magas bért fizetni az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak. Azt is állítja, hogy nincs a HospInvestnek és az országnak fedezete erre.
3. Ön azt állítja, hogy a HospInvest által működtetett kórházakban nem kapott senki ilyen ajánlatot.
4. Azt is állítja, hogy elképesztő, hogy idegen nyelvű orvosokat szeretnénk alkalmazni a magyar kórházakban.
5. Ön arról is nyilatkozott, hogy a HospInvest bajban van, és nem tudja mire adta ki az ÁNTSZ az egri kórház működtetési engedélyét.

Tisztelt Elnök Úr!
Ön valamennyi pontban téved, kérem fontolja meg válaszainkat, bízom benne, hogy ennek fényében sikeresebben tud azért harcolni, hogy az orvosoknak magasabb legyen a jövedelme.

1. Maga az egészségügyi rendszer is teljesítményarányos, az intézmények bevételét teljesítményük határozza meg. Ilyen a rendszer. Az orvosi jövedelem pedig ma már sok szakmában lehet teljesítményarányos. Ön ott téved, hogy bérezésről beszél, nem jövedelemről. A HospInvest kórházcsaládnál működő és bevett gyakorlat, hogy a szakrendeléseken és a műtétes területeken dolgozó orvosok is választhatják azt a konstrukciót, miszerint közreműködői szerződést kötnek, és a teljesítményüknek megfelelően jövedelmet kaphatnak.

2. A HospInvest eltökélte, hogy olyan kórházakat üzemeltet, amelyekben a dolgozóknak meg sem fordul a fejében, hogy külföldre menjenek gyógyítani, mert európai munkafeltételeket és megfelelő munkabért biztosítunk számukra. A Hospinvest karriert, jövőt, stabilitást kínál. Ez nem illúzió, hanem sikeresen működő gyakorlat. Egerben például nem csak az orvosoknak, hanem valamennyi dolgozó számára egységesen 15 százalékkal magasabb havi jövedelmet biztosítunk. A teljesítményarányos jövedelmet pedig a kórházcsaládunkban dolgozó legtöbb orvosnak felajánljuk. A konstrukcióban meghatározott, hogy egy műtét, egy ügyelet, vagy egy szakrendelésre mekkora jövedelmet fizetünk, ezt közreműködői szerződésben rögzítjük. Kiemelkedő teljesítmény, speciális tudás esetén ez a jövedelem az említett 500 ezer forintot is meghaladhatja.

3. Szerencsésebb lett volna, ha erről megkérdezi a HospInvest kórházcsalád orvosait. Ők elmondták volna Önnek, hogy a legtöbb szakma esetében nyitott számukra a lehetőség, hogy közreműködői szerződést kössenek, így jövedelmük teljesítményarányos legyen. Ebben a konstrukcióban elérhetővé válik számukra, hogy nemcsak az 500 ezer forintos, hanem azt meghaladó jövedelemre is szert tegyenek. A jövedelemrendszert szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni, ez a végcélunk, jelenleg ez a szakrendeléseken és a műtétes szakmáknál már választható.

4. Ön téved, a HospInvest természetesen csak magyarul jól beszélő orvosokat foglalkoztat, és toboroz. Mindezt azért, mert a szakma gyakorlásának alapfeltétele és a beteg és orvosa közötti kapcsolat intimitásához elengedhetetlen, ezért természetesen a HospInvest kórházcsaládban alapkövetelmény a dolgozókkal szemben a magyar nyelv kiváló ismerete.

5. A HospInvest nincs bajban, nem ezért toboroz orvosokat, ez hibás következtetés. Az ÁNTSZ azért adta ki az engedélyt - mint ahogy Ön bizonyára jól ismeri a hatósági gyakorlatot - mert a HospInvest rendelkezett a szakmai, személyi és tárgyi feltételekkel az egri Markhot Ferenc Kórház üzemeltetéséhez. A kórház és az abban dolgozó orvosok eddig voltak veszélyben, mivel az intézmény legtöbb osztálya október 31-ig ideiglenes működési engedéllyel rendelkezett, valamint ha nem a HospInvest nyeri a pályázatot, akkor őket is érintette volna az a 300 fős elbocsátás, amelyet a pályázaton második helyet elért pályázó kínált.
A külföldi orvosok toborzása nem kizárólag Egerrel függ össze, hanem azzal a lehetőséggel, hogy néhány orvos korábban jelezte nekünk, hogy olyan feltételek között, amiket mi ajánlunk, visszajönne Magyarországra. A kórházi fejlesztések miatt szükségük van újabb szakemberekre, ám Magyarországról az utóbbi években nagyon sokan külföldre mentek dolgozni. A HospInvest büszke arra, hogy belföldön és több más európai uniós országban köztük ott, ahol jelentős lélekszámú magyar kisebbségek élnek - képes vonzó állás- és karrierlehetőséget kínálni az egészségügyben dolgozók számára. Felelős egészségügyi szolgáltatóként az is célunk, hogy a külföldre távozott szakdolgozókat visszacsábítsuk, és a határon kívüli magyarok, és magyarul jól beszélők számára is vonzó munkahelyet teremtsünk.

A HospInvest felkészült orvos-szakembergárdája egy emberként bízik abban, hogy a hazai egészségkultúra szolgálata, és annak elkötelezett fejlesztése olyan cél, amelyet a MOK elnöke nemcsak méltónak tart az elismerésre, hanem annak is megtalálja a módját, hogy ennek nyilvánosan is kifejezést adjon. Különös tekintettel arra, hogy Elnök Úr nyilvánvaló félreértéseken alapuló nyilatkozatai sem képesek megingatni hitünket abban, hogy a Magyar Orvosi Kamara valóban a magyar orvosok, azaz valamennyi hivatását felelősséggel gyakorló hazai orvos érdekeit képviseli.

A HospInvest kórházcsalád valamennyi munkatársa nevében tisztelettel üdvözli:
Kollányi Gábor elnök
Dr. Deák Gábor alelnök”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!