Közélet

2008.11.03. 15:29

Az eddigi kórházi panaszokban nincs hatásköre az ombudsmannak

Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa sajtótájékoztatón ismertette tapasztalatait annak kapcsán, hogy hétfőn ő és munkatársai látogatást tettek Heves megyében.

S. B. S.

Az állampolgári jogok biztosának hivatala a látogatást megelőzően már panaszládát helyezett ki, illetve ma az ombudsman és hivatalának munkatársai személyesen is meghallgatták a bejelentést tevőket. Számszerűen nyolc panaszoslevél és a mai napon tizenöt panaszos ügye került a hivatal elé.

[caption id="" align="alignright" width="329"] Az ombudsmant az egri kórház működésbe adásának ügyével is megkeresték. Fotó: Ötvös Imre.
[/caption] Sajtótájékoztatóján dr. Szabó Máté elmondta, hogy eddigi működésük alatt, 1995 óta kétezernél több megkeresést kaptak Heves megyéből, ami az átlagnál egy kicsivel több. Ami a konkrét látogatásukat illeti, ez idő alatt a legnagyobb „hal” természetesen a Markhot Ferenc Kórház működésbe adásának ügye volt. Korábbról is voltak már megkeresések, ám egyik eset sem volt olyan, amelyben az országgyűlési biztos hivatalának hatásköre lenne és el tudna járni.
- Minden politikai irányultság nélkül mondom, hogy ezt az ügyet sokkal jobban kellett volna előkészíteni ahhoz, hogy ne váljon szimbolikus bűnbakjává az országos folyamatoknak - fogalmazott az ombudsman.

A többi ügyről szólva dr. Szabó Máté elmondta, hogy nagyon sok panasz érkezett ingatlan, illetve kisajátítás-ügyben. Ez részben érthető is, hiszen Eger a maga műemlékvárosi jellegével indukálja ezeket a problémákat. Volt még panasz a gyermekvédelem témakörében, illetve a tüntetésekkel kapcsolatban is. Ez annyiban érdekes, hogy ez a téma általában Budapest esetében vetődik fel, a fővárosra jellemző. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa elmondta azt is, hogy a jövő évtől folytatódnak a mostanihoz hasonló találkozók, ám már nem megyei, hanem régiós szervezésben. Annyiban is változtatnak az eddigi gyakorlaton, hogy a panaszláda kihelyezés és a meghallgatás között a jövőben hosszabb időt hagynak.

A hivatal idei tevékenységének centrumában egyébként három téma állt: a gyermekjog, a tüntetés, gyűlekezés és a hajléktalanság témaköre. Az elsőt jövőre is megtartják, hiszen ma Magyarországon nincs gyermekjogi ombudman, viszont a tüntetések helyett a sztrájk problémaköre, a hajléktalanság helyett pedig a fogyatékosság témája kerül előtérbe. Kérdésünkre, hogy milyen az elfogadottsága az állampolgári jogok biztosi hivatalának, dr. Szabó Máté elmondta, hogy 1996-ban és a közelmúltban is készült erről felmérés, aminek eredménye szerint a saját párt és az Alkotmánybíróság mögött az ombudsman intézménye a harmadik helyet foglalja el. Ugyanakkor el kell mondani, az eltelt tíz év alatt óriási legitimációcsökkenés következett be a többi intézménynél, az ombudsmani hivatalnál azonban nem.

S. B. S. Az ombudsmant az egri kórház működésbe adásának ügyével is megkeresték. Fotó: Ötvös Imre. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!