Közélet

2008.11.27. 10:20

Burány: nem versenyképes, aki nem tudja, mit csinál és mit beszél

Ha tudásalapú társadalomról beszélünk, akkor semmit sem mondtunk. Használható tudás kell. Burány Sándor szerint ez a fontos.

S. P.

Ha egy munkás nem ismeri a termék elméleti hátterét, akkor nem tudja, hogy mit csinál. Ha egy diplomás mindent megtanul a könyvekből, de nem ismeri a gyakorlatot, akkor nem tudja mit beszél. A használható, versenyképes tudás az, amikor az ember tudja, hogy mit csinál, és tudja, hogy mit beszél - mindezt Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára fejtegette Gyöngyösön, a Károly Róbert Főiskolán. A felsőoktatási intézmény és az ITD Hungary befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség együttműködési megállapodásának aláírásakor az államtitkár úgy vélekedett: az ügynökség egy kifejezetten sikeres háttérintézménye az államnak, amely nélkül "sok száz korszerű technológiával és több tízezer munkahellyel lennénk szegényebbek. Épp ezért nevezte kiemelkedően fontosnak, hogy a "világ és európa élvonalába tartozó befektetőkkel" kapcsolatot tartó ügynökség és a Károly Róbert Főiskola közösen dolgozik képzési és kutatás-fejlesztési programokban.[caption id="" align="aligncenter" width="450"] Dr. Magda Sándor, Burány Sándor és Szegedi Gyula. Aki versenyképes, az tudja, hogy mit csinál és mit beszél
[/caption]

Dr. Magda Sándor, a KRF rektora azt emelte ki: az intézmény már most is számos szervezettel, céggel együttműködve biztosít egyre széleskörűbb gyakorlati ismeretszerzési lehetőséget a hallgatóinak, s az ITDH-val kötött megállapodás nyomán újabb területeken nyílik módjuk a gyöngyösi főiskola diákjainak arra, hogy még hallgatóként kipróbálják magukat a gyakorlati munkában, ezzel lényegesen javítva elhelyezkedési lehetőségeiket. Kiemelte azt is: a megállapodás illeszkedik abba az irányvonalba is, amit a főiskola csaknem tíz éve határozott meg magának, s melynek két kulcsterülete a környezettudatosság és a megújuló energiaforrások kutatása és alkalmazása. Előbbit ma már önálló tanszék jeleníti meg a főiskolán, utóbbiban pedig a térség vezető kutatási központja, egyúttal a fásszárú energianövény program gyakorlati megvalósításának gesztora a gyöngyösi főiskola.

Szegedi Gyula, az ITD Hungary felügyelőbizottságának elnöke azt emelte ki: az ügynökség 150 főállású alkalmazottal dolgozik, s csaknem harminc fiatal gyakornok is részt vesz a munkában. Ők "megismerni akarnak, és lelkesek. Ráadásul az őket alkalmazó szervezetnek nem kerülnek sokba."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!