Közélet

2008.11.11. 18:08

Eredményes légihadviselés a veszett rókák ellen

Sikeres volt az elmúlt évek légi vakcinázása, mivel a területen élő s a veszettség legfőbb terjesztőjeként szereplő rókaállományból, ha végleg nem is tűnt el, de minimálisra tudtuk visszaszorítani a rettegett fertőző betegséget – mondta el dr. Busák Károly megyei igazgató főállatorvos.

K. J.

A Heves Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője elmondta: a több évig tartó programban tavasszal végezték el az utolsó légivédekezést, ennek során a magasból kiszórt, s a csaliba rejtett vakcvinával tették védetté a rókákat a fertőzés ellen. Bár a megyére, sőt az országrészre kiterjedő átfogó védekezést befejeződött, azért a monitorozás, a veszettségfigyelés ezután is folytatódik, az elhullott, illetve kilőtt páldányoknál, rókaktetemből folymatosan vizsgálják a kór jelenlétét, s ez a bejelentési kötelezettség minden vadászatra jogosult feladata is egyben.

A megyében a 90-es években, s az ezredforduló táján szaporodtak el már a térségben élőkre veszélyt jelentő nagyságrendben a veszett rókák, melyek marásukkal nem csak a megfertőzött háziállatokra – kutyákra, macskákra és egyéb jószágokra –, hanem rajtuk keresztül magukra az itt élő emberekre is veszélyt jelentettek. Akkoriban rengeteg kilőtt, illetve elhullott rókatetemból mutatták ki a kór jelenlétét, ső minderre olyan állatok esetében is sor került, melyek már a lakott területekre, például a megyeszékhelyre is bekóboroltak. A hatékony védekezés csak nagy, összefüggő területek átfogó mentesítésével képzelhető el, ezért választották külföldi segítséggel itthon is a légi módszert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!