Közélet

2008.11.15. 13:06

Festményt kapott lengyel vendégeitől a római katolikus plébánia vezetője

A lengyelországi Zdunska Wola képviselőtestülete Lőrincibe látogatott. A Henryk Staniucha polgármester vezette delegáció az önkormányzati munkával ismerkedett, felkereste a polgármesteri hivatalt és az önkormányzati intézményeket, valamint a római katolikus templomot.

HEOL

A vendégek a lőrinci római katolikus templomban tett látogatásukkor Rados László plébánosnak egy festményt nyújtottak át, amely Zdunska Wola védőszentjét, Maximilian Kolbe atyát ábrázolja. Ezután közös imával emlékeztek honfitársaikra, akiket a lőrinciek nagy szeretettel fogadtak be az 1940-es évek elején, mikor elhagyni kényszerültek hazájukat. Lőrinciben ma is lengyel kaszárnyaként ismerik azt az épületet, amelyben otthonra leltek. A templomban márvány emléktábla emlékeztet az itt-tartózkodásuk időszakára.

Mindkét polgármester a kapcsolatok további bővítését szorgalmazta. Mint tudott, a nyáron harminc-harminc lőrinci és lengyel diák vett részt a cseretáborozási programban. Ezt jövőre szeretnék megismételni. Ugyanakkor a sport, a kultúra terén is mélyítenék a kapcsolatokat, továbbá a civil szervezeteknek – többek között a nyugdíjaskluboknak – is nagyobb teret szánnak. A lengyelek felkérték a lőrinci képviselőtestületet, hogy viszonozza látogatásukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!