Közélet

2008.11.10. 16:08

Jogellenes volt a kórházi sztrájk a munkaügyi bíróság szerint

Az egri kórházban dolgozók október 6-án sztrájkba kezdtek. A Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság döntésével viszont azt állapította meg, hogy a tiltakozó akció jogellenes volt.

HEOL

Dr. Kosztura László, a HospInvest Zrt. régióigazgatója elmondta: a szakszervezetek olyan követeléseket fogalmaztak meg, amelyeket a sztrájktörvény nem ismer, azaz kikényszerítésükre nem lehet sztrájkot hirdetni. A legfőbb követelés az volt, hogy az önkormányzat bontsa fel a HospInvesttel kötött szerződést, ám ezzel az önkormányzat alkotmányos jogát korlátozták volna. A sztrájktörvény szerint sztrájkot akkor lehet kezdeményezni, ha az a dolgozók gazdasági és szociális érdekeinek biztosítására irányul.
- A taláros testület úgy látta, hogy a követelések közül egyiknek sem ez volt a célja. A bíróság döntése alapján tehát a szakszervezetek októberben olyan sztrájkot hirdettek, amely jogellenesen akadályozta a betegek ellátását, és olyan célt akartak elérni ezáltal, amely nem a dolgozók jólétét biztosította volna - fűzött magyarázatot a döntéshez dr. Kosztura László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!