Közélet

2008.11.28. 11:49

Mikrofonba beszél, mégse politikus

Kinéztem az ablakon, semmi kétség: a Duna. Különös, akkor mégis itthon vagyunk. Talán csak egyszer, egy félmondat erejéig, halkan szólt valaki, hogy itt most nem lehet szórakozni, össze-vissza beszélni mindent a politikusoknak.

Havas András

A minap voltam egy eseményen, találkozón, vagy min. Volt pulpitus, dobogó, elnökségi asztal, volt mikrofon, jó nagy terem, meg hangosítás. A közönség figyelt, érdeklődő arcok körös-körül, hátul a sajtó jegyzetelt. Az előadók jólneveltek voltak és jólöltözettek, továbbá világosan, választékosan beszéltek.

A hangjukat nem emelték meg fenyegetően soha, nem szidtak senkit, tárgyszerűen tárgyaltak a tárgyról, de mégis új volt, amit mondtak, nem egy gyengén betanult leckét hadartak el. És az idő…ha a programban tíz perc volt megadva, akkor az tíz percig tartott a mondandó, ha húsz volt a keret, akkor húszig.

Amikor nem tudták a választ, azt mondták: erre nem tudják a választ.

Nem látták előre a jövőt, amikor nem tudták a választ, azt mondták: erre nem tudják a választ. Pedig nagyon okos emberek beszéltek ám, csupa közgazdász, nagy cégek vezetői, szakemberek, de egyik sem érezte úgy, hogy neki lehet igaza kizárólag: nem mutattak másra, hogy miattuk, se fölfelé, se lefelé, se oldalt…

Nem volt köztük politikus egy sem. Ja, így könnyű. Micsoda üde és friss levegő volt abban a teremben, pedig tán a légkondi sem volt bekapcsolva, se egy bunkó hozzászóló, se egy még bunkóbb szónok, az ajtót sem akarták betörni mögöttem, hiszen volt rajta kilincs, legyomom, kinyílik, hirtelen nem is tudtam…

Kinéztem az ablakon, semmi kétség: a Duna. Különös, akkor mégis itthon vagyunk. Talán csak egyszer, egy félmondat erejéig, halkan szólt valaki, hogy itt most nem lehet szórakozni, össze-vissza beszélni mindent a politikusoknak, hogy kicsit abba kellene hagyni ezt a populista szöveget, és kivételesen nem a népszerűségre, a szavazatgyűjtésre koncentrálni...

Mert kurva nagy gáz lehet, ha ezt nem hagyják abba – de ezt már én mondtam, vagyis gondoltam az utolsó sorban, mert valójában a szónok visszafogottan arról beszélt, a válság hatásai nálunk és az egész régióban sokkal súlyosabb lehet, úgyhogy vigyázni kell, gondolkodni, és nem nagyokat mondani mindenféle ismeretek nélkül. Aztán letelt az ideje, és a helyére ment. Mert bizony abbahagyni is tudni kell, meg türelmesen várni is, hogy szólítsák az embert, ha ő következik. Mert ugye, létezik program, és a dolgoknak van egy rendje, amit illik betartani.

Fegyelem, jólneveltség, gyerekszoba. Már ha az ember szakember. Nem pedig politikus.

Címkék#Vélemény
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!