Közélet

2008.12.01. 17:28

Az egri kórház teljeskörű visszafoglalását tervezik

Biankós receptek jelentek meg az egri közforgalmú patikákban, miután a HospInvest Zrt. november 1-jével átvette a kórház működtetését – jelentették be a kórházvédők. A társaság cáfolta az állítást.

HEOL

Dr. Pócs Alfréd a mai sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kétezer biankós receptet készített és juttatott el a Hospinvest Zrt.-nek. A kórházvédő úgy véli, hogy ezek a receptek a gyógyszerészeti törvénynek nem felelnek meg, sehol be nem válthatók. Állítása szerint a társaság alkalmazott orvosai felszólították a betegeket, hogy a kórház területén lévő – ugyancsak az Hospinvesthez tartozó – patikákban váltsák be a recepteket.

A kórházvédők a Heves Megyei Gyógyszerész Kamara elnökének írásban jelentették azt is, hogy az etikai bizottságuk elnöke vezeti a kórházi gyógyszertárakat. Dr. Pócs Alfréd kitért arra, a biankós receptek arra jók, hogy az egézségügyi tevékenység végzésére jogosító működési engedély számát elfedjék. Így nem tudható meg, hogy név szerint melyik orvos írta fel receptet. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy olyan emberek is megtehetik ezt, akiknek nincs honosított diplomájuk, nem szerepelnek az orvosi nyilvántartásban.

A kórházvédők arról is beszéltek, hogy tudomásuk szerint november 28-án részleges szakfőorvosi ellenőrzést tartottak a kórházban. Tudtukkal a vizsgálat eredménye elmarasztaló volt a kardiológiai és az ortopédiai osztályt illetően, s a traumatológián szintén létszámgondok merültek föl. Dr. Mánya Kristóf elmondta, hogy Budapesten, a Magyar Orvosi Kamara országos kamarai gyűlésén Sumnum Bonum-díjat kaptak az egri kórházvédők áldozatos munkájukért. Ez azért is megtisztelő számukra, mert eddig ismert orvosprofesszorok és az afrikai éhező gyerekekért dolgozók vehették át ezt az elismerést.

Szabó Pál azt hangsúlyozta, hogy azért maradtak együtt a kórházvédők – az egyesületi bejegyzésük folyamatban van –, mert vissza akarnak térni a kórházba. Meglátásuk szerint háború zajlik az országban, törvénytelen eszközöket használ a hatalom. Azért kell visszafoglalniuk a kórházat a Heves megyei betegek számára, hogy visszaálljon a törvényes rend. Jelenleg törvényen kívüli állapot uralkodik, mert megítélésük szerint a nemzeti vagyon nem kerülhetett volna magánkézbe.

A kórházvédők elfogadhatatlannak tartják, hogy az ország egy megyéjét kivonták az állami felügyelet alól az egészségügyi ellátás tekintetében. Az egészségügyi miniszternek nincs ráhatása az egri kórházra. Ezért kizárólag a társadalmi kontrollra számíthatnak a betegek. A kórházvédők egyesületi formába tömörült jogvédőként lépnek fel, nyomatékosította Szabó Pál. A kórház visszafoglalását feladatnak és teendőnek tekintik, mert úgy vélik, így állíthatják helyre a törvényes rendet. Országos mozgalommal karöltve történhet meg a kórház visszavétele. Ennek időpontjáról, módjáról egyelőre többet nem mondhatnak.

Hol válthatók be a gyógyszer receptek?

– Nem is értjük, hogy milyen módon határozhatná meg a HospInvest, hogy hol váltsák be a betegek a gyógyszereiket, hiszen ők ezt szabadon választhatják meg, így ezt a feltételezést is visszautasítjuk. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy napokon belül megérkeznek a szabványos nyomtatványok, addig továbbra is jogszerűen tollal töltik ki a recepteket – hangsúlyozta dr. Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke.

A teljes körű visszafoglalás alatt azt érti Szabó Pál, hogy ismét alapítania kell a megyei önkormányzatnak egy egészségügyi közintézményt. Meg kell történnie a szükséges, törvényes felelősségre vonásnak. Ennek érintenie kell a megyei közgyűlés elnökén túl a kórház november 1-je előtti menedzsmentjét is.

Megkeresésünkre a HospInvest Zrt. sajtókommunikációját ellátó cégétől azt a választ kaptuk, hogy a Markhot Ferenc Kórházat működtető társaság nem kíván foglalkozni a „kórházrombolók” által hangoztatott vádakkal. Reagáltak viszont a médiában nyilvánosságot kapott, a nem szabványos receptekre vonatkozó észrevételekre.

– A sajtóban már korábban megjelent hírekkel ellentétben az egri Markhot Ferenc Kórházban november 1-től kiállított valamennyi vény szabályos, a jogszabályoknak megfelelő és az ország bármely területén beváltható. Az OEP nyomtatott receptek gyártási ideje 4-6 hét, ezért ideiglenes megoldásként a hatósági egyeztetést követően az egri kórházban tollal írják rá a kötelezően szükséges adatokat – fogalmazott dr. Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke, aki hozzátette azt is, hogy a Heves Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) minden receptet megvizsgál, csak azokat fogadja el, azaz adja meg rá a támogatást, amelyet rendben talál.

Az alelnök szerint a MEP az egri kórházban november 1-től kiállított összes „vényt” jóváhagyta. Akinek továbbra is érdeke, hogy a HospInvestet álhírekkel lejárassa, abba kapaszkodott bele, hogy a fejlécet egyelőre tollal töltik ki – vélekedett dr. Deák Gábor. Ez az eljárás egyébként a MEP-pel egyeztetett ideiglenes megoldás, amely az OEP által nyomdai úton előállított receptek megérkezéséig működhet. Az előállítási idő nem csak a HospInvest, hanem az ország összes kórházának esetében is 4-6 hét.

A részvénytársaság éppen ezért egyeztetett Heves Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral. Tőlük azt a tájékoztatást kapta, hogy a nyomtatványok elkészültéig ideiglenesen az orvosok adatait tollal írják rá. Az így kiállított, és jogszabálynak megfelelő tartalmi elemekkel ellátott receptek természetesen korlátozástól mentesen beválthatóak az ország valamennyi gyógyszertárában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!