Közélet

2008.12.23. 08:59

Halálos egri kockázat: utazni az infarktussal?

Zsibbad a bal karja, szorít a mellkasa, az arcszíne viaszsárga. A hozzátartozók infarktusra gyanakszanak. De hová kerül az egri beteg?

Négyessy Zita

A „kórházvédők” legutóbbi sajtótájékoztatóján elhangzott: a mentők azonnal Miskolcra vagy Debrecenbe szállítják az infarktust szenvedett beteget. Megjegyezték, hogy ilyenkor – szerintük, – a hosszú utazás miatt 30–40 százalékkal is csökkenhet az életben maradási esélyük. Egy ilyen hír hallatán az is infarktusközeli állapotba kerülhet, akinek alapvetően nincs komoly baja.

Miután az egri Markhot Ferenc Kórházban az ÁNTSZ felfüggesztette a kardiológiai osztály működését – mert nem felelt meg az előírt személyi minimumfeltételnek – arra voltunk kíváncsiak: valóban utazással telnek-e a betegek számára értékes percek. Dr. Kosztura László, a HospInvest Zrt. régióigazgatója elmondta: az egri Markhot Ferenc kórházban a kardiológiai betegek ellátása zavartalanul zajlik. A hatóság mostani döntése nem befolyásolja azt, hogy az infarktusos betegek továbbra is megkapják a gyógyulásukhoz szükséges ellátást.

A betegség tünetei, oka és kezelése

Az infarktus a vérellátás megszűnése következtében fellépő ék alakú szövetelhalás, amely bármely szerven bekövetkezhet. Szívinfarktusban a szívizom egy része hal el, mert a meszes lerakódások miatt beszűkült koszorúeret vérrög tömíti el. Koszorúér-betegséget idéz elő a magas koleszterinszint, a nikotin, a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség. Növeli a kockázatot az életkor, az, hogy az illető férfi, a mozgásszegény életmód, az öröklött hajlam, sőt a depresszió is. Legfőbb tünete a tartós, 30 percnél tovább tartó görcsös, szorító fájdalom. Típusosan a szegycsont mögött jelentkezik, és a bal karba és lapockába, a nyakba és az állba sugárzik ki. Gyakran kíséri halálfélelem és vérnyomásesés. Infarktusos fájdalmat utánozhat epekő és epehólyag-gyulladás, gyomor- és nyombélfekély, valamint a hasnyálmirigy-gyulladás. A diagnózist laboratóriumi, EKG-, ultrahang- és izotópvizsgálatokkal kell felállítani. Koszorúér-betegséget ma is katéteres eljárással lehet kimutatni és gyógyítani.

Ha Egerben, vagy a megyében valaki infarktust kap, s ezt a háziorvos minden kétséget kizárólag megállapítja, úgy a pácienshez magasabb szintű mentőt hív, amelyben mentőtiszt vagy mentőorvos dolgozik. Ha valaki az infarktust 6 órán belül kapta és szállítható állapotban van, akkor Miskolcra vagy Debrecenbe viszik. Ahogy korábban is. Ugyanis Egerben nincsenek meg – eddig sem voltak meg – a szívkatéteres eljáráshoz szükséges feltételek.

Ez történik akkor is, ha a hozzátartozók a mentőért telefonálnak, választ adnak a mentőszolgálat ügyeletese célirányos kérdésére. Ezek alapján onnan is rohamkocsit küldenek, s a mentőorvos is megállapthatja a diagnózist. Ha viszont valaki nincs szállítható állapotban, vagy túl van a 6 órás időtartamon, akkor az egri kórházba szállítják, ahol a belgyógyászati centrumban látják el a kardiológus szakvizsgával rendelkező szakorvosok. Amennyiben az állapota indokolja, úgy az intenzív osztály szakorvosai látják el a beteget.

Ha – mint említettük – 6 órán belül Miskolcra vagy Debrecenbe kerül a páciens, ott a szívkoszorúérbe stentet, egy csövet ültetnek. Ez segíti a beteg gyorsabb gyógyulását. A HospInvest fejlesztésében hamarosan az egri kórházban is elvégezhető lesz ez az eljárás. Dr. Kosztura László hangsúlyozta, hogy valós kardiológiát kell megvalósítaniuk a Markhot Ferenc Kórházban. Megengedhetetlennek tartják, hogy infarktus esetén a betegeket tovább kelljen szállítani, márpedig ez évtizedek óta így zajlott Egerben. Már elindították a folyamatot, zajlik az orvosszervezés. Szeretnék mielőbb újraindítani a kardiológiai osztályt, s azzal együtt az új ellátási formát. Hamarosan az egri kórházban is végeznek szívkatéteres műtéteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!