Közélet

2008.12.24. 17:14

Munkával töltött Szenteste: akik az ünnep alatt is értünk dolgoznak

A karácsony sokak számára azt jelenti, hogy végre eljön az a pár nap, amikor együtt lehetnek a szeretteikkel. Vannak azonban olyanok is, akik ilyenkor sem pihenhetnek.

Lovász Anikó

Az egri lánglovagok ügyelettel töltik a szentestét, készen rá, hogy az őket hívók segítségére siessenek. Korábban az ünnep idején sokszor riasztották őket lángra kapott karácsonyfa miatt, de ez már nem igazán jellemző.
– A technikai fejlődés miatt inkább az elektromos tüzek okoznak galibát ilyenkor is – mondta el Mérai Péter, az egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság sajtószóvivője. A szolgálatban lévő tűzoltóknak az épületben felállított karácsonyfa és a Csontos Ambrus tű. mk. ezredes parancsnoktól kapott meglepetés teszi könnyebbé, hogy nem családjaikkal töltik e napot.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban nem lesz központi ünnepség, de a dolgozók 24-én fát állítanak az egyes osztályokon – tudtuk meg dr. Kosztura Lászlótól, az intézményt üzemeltető HopsInvest Zrt. régióigazgatójától. A munkatársaik szerdán és szombaton teljes műszakban dolgoznak, a többi napon ügyelet van. Azok a betegek, akiknek az állapota engedte, családjuk kérésére hazamehettek az ünnepekre, a halasztható beavatkozásokat a legtöbben szintén karácsony utánra halasztották.

A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben karácsonykor is ugyanolyan alaposan látják el a szolgálati teendőket, mint máskor. Ám az ünnepi hangulat itt is érezhető.
– A börtönben több helyen is állítottunk karácsonyfát. A női fogva tartottak kedden műsorral idézték meg az ünnepi hangulatot. A szentestén dolgozó kollégáknak kis ajándékkal kedveskedik az intézmény, az elítéltek számára pedig kicsit kibővítettük a telefonálási lehetőséget, hogy karácsonykor köszönthessék szeretteiket – mondta el Juhász Attila bv. alezredes, az intézmény parancsnoka.

Sokan vannak, akik számára az ünnep magányosan telik. A Lelki Elsősegély Telefonszolgálat önkéntesei nekik segítenek.
– Nem az ünnep idején, hanem az utána következő napokban szaporodnak meg a hívások. Sokan ekkor döbbennek rá, hogy bár családjukkal töltötték a karácsonyt, mégis magányosak, vagy nem úgy sikerült találkozniuk szeretteikkel, ahogyan várták – ismertette tapasztalataikat a megyei nappali szolgálat vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!