Közélet

2009.02.03. 08:41

Átértékelt nemek: mégis aláírnak a HospInvestnek Egerben

Tavaly ősszel a Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak jelentős része nemet mondott az új üzemeltetővel, a HospInvest Zrt.-vel való együttműködésre. Az eltelt hónapok alatt azonban sokan újraértékelték akkori döntésüket.

N. Z.

– Az elmúlt időszakban 50–70 szakdolgozó és 5 orvos kereste meg a kórház vezetőségét, átértékelve a korábbi döntését, azzal a kéréssel, hogy szeretne visszajönni dolgozni – mondta kérdésünkre dr. Kosztura László, a HospInvest Zrt. régióigazgatója. – Azt is tudni kell, hogy menet közben próbáltuk pótolni az üres helyeket. Ma már szinte mindenütt rendelkezünk a szükséges személyi feltételekkel. Hamarosan újraindul a kardiológia is, az ÁNTSZ engedélyére várunk. A kórházban megfelelő képzettségű orvosok dolgoznak.
A régióigazgató arra is kitért: akik nem írták alá a szerződést, maguk hozták meg döntésüket, s annak felelősségét vállalni kell. Ez akkor is így van, ha sokakat megtévesztettek.

– A megélhetés miatt mentem vissza a kórházba – indokolja döntését egy Egerben élő egészségügyi szakdolgozó. – Két hétig voltam otthon. Jobban féltem attól, hogyan fogadnak, mint ahogyan fogadtak a kollégák. Kellemesen csalódtam.
– Úgy tudjuk, hogy minimálbéren foglalkoztatják őket.
– Amíg a végkielégítés összegét ki nem merítjük. Ezután kapjuk meg a besorolásnak megfelelő bérünket. Évekbe telik, míg egyenesbe kerülünk. De ezzel együtt sem bántam meg a döntésemet, különösen most, hogy jött a válság.

Az üres álláshelyekre a kollektíva egyetértésével vették vissza őket. Minden dolgozóval egyéni megállapodást kötöttek, valamilyen úton vissza kell fizetniük a végkielégítést. Dr. Kosztura László megjegyezte, akik főszerepet vállaltak a „kórházvédőknél”, azokat semmiképp nem veszik vissza.

Az egyik középkorú szakdolgozó megpróbált megyén belül elhelyezkedni. Telefonon értesítették, hogy megkapta az állást. Bement a munkaügyre, leadta az adatait. Pár nap múlva értesítették: nagyon sajnálják, de nem vehetik fel. Kérdésére azt a „diplomatikus” választ kapta: a létszámhiányt máshogyan kell megoldaniuk.

– Munkanélküli vagyok – mondja az asszony. – A végkielégítésből körülbelül nyolc hónapig tudok megélni. A férjemnek sincs állása. Megalázkodni nem tudok. Most úgy érzem, hogy nem tudnék visszamenni a kórházba.
– A kórházvédők legutóbbi sajtótájékoztatóján elhangzott, amikor úgy érezték, „elvesztették a várat”, figyelmeztették a dolgozókat, hogy meggondolhatják magukat, írják alá a szerződést.
– Tényleg szóltak, de én úgy gondoltam, továbbra sem írom alá a szerződést. Kitartok az elveim mellett. Inkább elmegyek valami tanfolyamra, s közben keresem a lehetőségeket.

A fenti esetre dr. Benkár József megyei főjegyző a következőképpen reagált:
– Nincs munkajogi akadálya annak, hogy a HospInvesttel nem szerződött, a kórház volt dolgozói más intézményekben felvételt nyerjenek. Erre vonatkozó tiltás sincs. Ez jogszabálysértő lenne. Egyedül azt vetettük fel az érintett intézményvezetőknek, hogy a megyei önkormányzat a kifizetett végkielégítéseket az ilyen dolgozók után nem tudja majd visszaigényelni.

A megyei önkormányzat összességében 740 millió forintot fizetett ki a végkielégítésekre és járulékaira.
– Ezáltal óriási finanszírozási gond keletkezett 32 intézményünknél – fűzte hozzá a főjegyző. – S ezt a helyzetet rendkívül szigorú gazdálkodással próbáljuk megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!