Közélet

2009.02.17. 07:29

Energiakerékpár nyergében a napi tévézésért

Egy áramfejlesztő bicikli révén vajon milyen és mennyi háztartási gépet tudnánk működtetni?

HEOL

A Küzdjünk együtt az éghajlatváltozás ellen! című országos program keretében a Kapcsold k(i) kampány Egerbe is megérkezett. A népszerűsítésben közreműködő Heves Megyei Europe Direct irodavezetője ismertette a részleteket. Miszné Mestellér Zsuzsa elmondta: a kampány keretében a főváros és 10 vidéki város forgalmas pontjain „Kapcsold k(i)” figurák adnak energiatakarékossági tippeket az állampolgároknak.

A négyhetes kampány az ország lakosságát személyes találkozások, rendezvények, tájékoztató anyagok, és az internet segítségével szeretné mozgósítani. Fel szeretnék hívni a figyelmét arra, hogy a környezet védelme nagyrészt tudatosság kérdése. [caption id="" align="aligncenter" width="460"] Távirányító, készenléti állapot: kényelmes, de sokba kerül. A nem használt készülékeket érdemes áramtalanítani
[/caption]

Az országos éghajlatváltozás elleni kampány helyszínein szervezett Zöld Infónapokon és gerillaakciók keretében játékos formában tájékoztatja a lakosságot az energiamegtakarításról. A Zöld Infónapok keretében az érdeklődők kipróbálhatnak egy energiakerékpárt, amely szemlélteti, hogy saját izomerőnkkel milyen háztartási gépet tudnánk működtetni. Egy lakás makett pedig segít felfedezni egy helység energiapazarló pontjait. A gerillaakciók keretében pedig Kapcsold k(i)-jelmezbe öltözött figura ad személyes tájékoztatást a járókelőknek az energiatakarékosság jelentőségéről.

A hazánkban elfogyasztott energia 38 százalékát a lakosság használja fel, ennek is több mint kétharmadát az épületek fűtéséhez és a melegvíz előállításához. Az idei, alkalmanként igen kemény téli időjárás, s a gázellátás körüli bizonytalanságok is aláhúzzák a megfontoltabb energiagazdálkodást.

Az éghajlatváltozásban komoly szerepet játszik az óriási mértékű szén-dioxid kibocsátás, melynek több mint egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza. A Külügyminisztérium szakmai támogatásával, és az Európai Bizottság pénzügyi forrásaiból megvalósuló Kapcsold k(i) kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy mindennapi szokásaink apró változtatásával megállíthatjuk az éghajlatváltozást. Ehhez szemléletváltásra, összefogásra, a civil szervezetekkel és helyi közösségekkel való együttműködésre van szükség.

Az EU tagállamai 2008 decemberében fogadták el a klímacsomagot, amelyben vállalták, hogy 2020-ra 20 százalékkal - szélesebb körű nemzetközi megállapodás esetén 30 százalékkal - csökkentik széndioxid kibocsátásukat, hogy 20 százalékkal mérséklik energiafogyasztásukat, valamint, hogy 2020-ra az EU energiafogyasztásának legalább 20 százalékát a megújuló energiaforrások teszik majd ki.

Kapcsold k(i) kampány javaslatai:

Vedd lejjebb a fűtést!
Csökkentsd 1°C-kal otthonod hőmérsékletét, és így 5–6%-kal csökkentheted a fűtésszámládat.

Kapcsold le a villanyt, ha nincs rá szükséged!
Ha lekapcsolsz 5 olyan lámpát, amire nincs szükséged (hagyományos 60 wattos izzó) nemcsak pénzt takarítasz meg, de évi kb. 400 kg-mal csökkentheted a széndioxid-kibocsátást is.

Használj energiatakarékos égőket!
Már egyetlen energiatakarékos izzó is jelentős, akár 12 ezer forintos megtakarítást eredményezhet teljes élettartama alatt, és évente akár 250 kg széndioxid-kibocsátás csökkenéssel járhat. Az energiatakarékos izzók biztos, hogy behozzák magasabb árukat, ráadásul akár tízszer hosszabb az élettartamuk a hagyományos égőknél. De vigyázz, ezeket ne kapcsolgasd sűrűn!

Húzd ki a mobiltelefon töltőt!
A töltő akkor is fogyaszt áramot, ha a telefonod nincs rajta. Becslések szerint a töltő által elhasznált elektromosáram-mennyiség 95%-a megy kárba, ha a töltőt állandóan bedugva tartjuk.

Kapcsold ki az elektromos készülékeket!
Ha a televíziót vagy a számítógépet éjszakára áram alatt hagyod, energia-felvétel ekkor is keletkezik. Egy átlagos televízió készenléti állapotban használja el áramfogyasztása kétötödét. Kis odafigyeléssel akár évi 9.000 Ft-ot spórolhatsz és 300 kg széndioxid-kibocsátástól óvhatod meg a környezetet. Ne hagyd készenléti állapotban az elektromos készülékeket – használd a főkapcsolót, és kapcsold ki őket!

Használj tölthető elemet!
Ha digitális fényképezőgépedbe vagy zenelejátszódba újratölthető elemet teszel, hosszabb távon anyagilag is jobban jársz, ráadásul nem termelsz felesleges veszélyes hulladékot.

Zuhanyozz fürdés helyett!
A zuhanyzáshoz negyedannyi energia szükséges, mint a fürdéshez. Hogy minél több energiát megtakaríthass, használj kis vízátfolyású zuhanyrózsát, amely olcsó és ugyanazt a kényelmet biztosítja, mint a nagyobb átfolyású, de egyben nagyobb vízfogyasztású zuhanyrózsák.

Zárd el a csapot!
Ha fogmosás közben elzárod a csapot, több liter vizet megtakaríthatsz! Folyó csap mellett 8 liter víz folyik el egy fogmosáskor, míg ha csak öblítéshez nyitod meg a csapot, átlagosan 1 liter vizet használsz el. Ha fogmosópohárral öblítesz, még ennél is kevesebb a vízfogyasztás. A csöpögő csapok is sok vizet pazarolnak, ezért figyelj oda, hogy a csapok rendesen el legyenek zárva!

Csökkentsd háztartási hulladékodat!
Kerüld az egyszer használatos termékeket, és ha teheted, válassz friss termékeket az előrecsomagoltak helyett. Használd a saját bevásárlótáskád a műanyag zacskók helyett!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!