Közélet

2009.02.04. 11:41

Hazánkban évente 30 ezren halnak meg rákban

A WHO elemzése szerint hazánk az első helyen áll Európában a daganatos megbetegedések okozta halálozásban. Kilenc évvel ezelőtt a Párizsi Charta a Rák Világnapjává nyilvánította február negyedikét, hogy ezen a napon felhívják a rák elleni küzdelemre a társadalom figyelmét.

HEOL

A rák mind az egyén, mind a társadalom számára az egyik legnagyobb terhet jelentő betegség. Hazánkban több mint 30 ezren halnak meg évente ebben a betegségben. Hazánkban a tüdőrák, a vastag- és végbél rosszindulatú daganatos megbetegedései miatt kétszer magasabb a halandóság, mint az EU tagállamaiban.

A Nemzeti Népegészségügyi Program kiemelt területe a daganatos betegségek elleni küzdelem: a szűrések és eredményességük fejlesztése, az életmód befolyásolása, a kockázati tényezők csökkentése. A daganatos halálozás csökkentését az új megbetegedések kialakulásának megelőzésével – elsősorban a primer prevenció eszközeivel – lehet leghatékonyabban megvalósítani. Jelentős halálozáscsökkenés érhető el a szervezett lakossági szűrővizsgálatokkal is.

Idén a Magyar Rákellenes Liga az elsődleges prevenciót előtérbe helyezve kiemelten foglalkozik azokkal a gyermekkori ártalmakkal (elhízás, mozgásszegény életmód, aktív és passzív dohányzás, napártalom), amelyek felnőttkorban daganatos betegségekhez vezethetnek. A gyermekkorban rögzült szokások meghatározzák későbbi egészségünket. A rákbetegségre utaló jelek, tünetek, panaszok figyelmen kívül hagyása és a félelem általános emberi reakció, ezek oktatását nem lehet elég korán kezdeni. A korai felismerés különösen fontos azoknál az embereknél, akik életvitelük, foglalkozásuk, környezetük, családi hajlamuk, társadalmi, gazdasági helyzetük miatt veszélyeztetettek.

A magas halálozás okai

A daganatok kialakulásának kockázati tényezői közül számos a káros életmódra vezethető vissza (dohányzás, alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, testmozgás hiánya), de számolni kell egyéb tényezőkkel is, mint környezeti, biológiai hatások, genetikai fogékonyság, az ellátórendszer területi egyenlőtlensége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!