Közélet

2009.02.17. 11:19

Öljétek meg őket! - a hevesi ügy a Parlament előtt

Nyitrai Zsolt szerint a rendőrséget legyengítették, a rendőrök elbizonytalanodtak. Heves megyében csak öt rendőr szolgál több mint huszonöt éve.

HEOL

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, interpellációt nyújtott be az igazságügyi és rendészeti miniszterhez: "Van-e még tekintélye a rendőrségnek?" címmel.

A Heves megyei képviselő a nemrégiben Hevesen történt, rendőrök elleni támadás kapcsán tette fel kérdését. Mint fogalmazott: egyre többen érzik úgy, hogy sem személyes életük, sem családjuk nincs biztonságban ma Magyarországon. Úgy tűnik, már az intézkedő rendőröknek is félniük kell. A hevesi ügy kapcsán úgy vélte: "elgondolkodtató, hogy az államot képviselő egyenruhásokat intézkedésük közben támadás érheti ma Magyarországon.

- A megyei főkapitányság rendszeresített státusainak száma 2008. december végén a hivatásos dolgozókkal, köztisztviselőkkel és közalkalmazottakkal együtt 775 fő volt - sorolta az adatokat Nyitrai Zsolt. - Heves megyében 2008. év végén 33 fő volt a létszámhiány. Az év folyamán a létszámhiányok állandósultak, csaknem folyamatosan hiányzott a hivatásos állományból 30-40 fő. A megyei rendőr-főkapitányság állományából 2008-ban összesen 161 fő távozott el: a hivatásos állományból 70 fő ment nyugdíjba, ebből 57-en egészségügyi okok miatt. A megyei kapitánysághoz érkezettek sajnos nem egyenlítik ki a súlyos létszámhiányt. A megye rendőri állománya a tömeges nyugdíjazások eredményeként nagyon fiatal. A munkavállalók 27 százaléka rendelkezik 11-15 év közötti szolgálati idővel, 25 év feletti szolgálati idővel mindössze öt hivatásos dolgozó van már csak a testületnél.

A képviselő arra is kitért: a Hevesen történt eset jól mutatja, hogy a megye déli részén rendszeresek a miskolcihoz hasonló konfliktusok. "Az emberek félnek, biztonságérzetük megingott, hiszen a tapasztalatlan, fiatal állomány nem tud megfelelőképpen reagálni a kihívásokra."

Nyitrai szerint úgy tűnik, hogy "a rendőrséget teljesen legyengítették, a rendőrök elbizonytalanodtak."

A képviselő a minisztert, illetve a távollétében válaszoló Juhász Gábor államtitkárt arra kérte: adjon számot arról, hogy miért van ilyen kevés rendőr Heves megyében, egyúttal vázolja, hogy milyen tényleges cselekvési terve van a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítésére. Ugyancsak kérte, hogy az államtitkár számoljon be a Hevesen történt, intézkedő rendőröket ért támadás hátteréről, részleteiről, s arról, hogy egy ilyen eset milyen hatással van a magyar rendőrség megítélésére, és mit tesz a rendőrség ebben a helyzetben.

Juhász Gábor államtitkár válaszában a hevesi támadás eseményeit valóban részletesen ismertette, felelevenítve a február 7-én történteket.

Tudatta: a Dankó utcai "tömegverekedésről" szóló első bejelentés 10 óra 35 perckor érkezett a Hevesi Rendőrkapitányságra, a járőr kiment a helyszínre, de "nem látott az utcában a bejelentésben elhangzottakat alátámasztó csoportosulást, visszatértek hát a rendőrkapitányságra." Ezek után 10 óra 45 perckor, ugyancsak a 107-es segélyhívón újabb bejelentés érkezett, a telefoonáló megint elmondta, hogy tömegverekedés van, így ismét kivonult ugyanaz a járőr.

- A Dankó utcában a járőr látott bár néhány embert, de csoportosulást nem - sorolta tovább az államtitkár. - Jelentette az ügyeletes tisztnek, aki utasította őket, hogy menjenek végig, és a 38. szám előtt álljanak meg, szálljanak ki, és nézzék meg, hogy ott mi van. A Dankó utca 38. előtti szakaszon körülbelül húsz személy várakozott, beszélgetett az út szélén. Amikor a rendőrautó melléjük ért, a csoportból az egyik személy integetett a rendőröknek, azzal a szándékkal, hogy megállítsa őket. A járőr gépjárművet vezető tagja, abban a feltevésben, hogy a személy a bejelentő, a járőrautóval a szegély mellett megállt, és megkérdezte a férfit, mi történt, miért állította meg a rendőrségi autót. Ekkor a férfi a rendőrségi jármű jobb oldalához ugrott, és a jobb oldali első ülésben helyet foglaló rendőr őrmester felé kiabálta: „Mit képzeltek, mit csináltok éjszaka? Rámentek a házamra!” Miközben kiabált, a gépjármű elejéhez lépett, és öklével többször a rendőrségi szolgálati gépjármű motorháztetejére ütött, közben azt kiabálta: „Szálljatok ki! Innen nem mentek sehová! Öljétek meg mindkettőt!” Miközben a férfi a rendőrökkel kiabált, az út mellett várakozó csoport körbevette a rendőrautót, és a szolgálati gépjármű oldalsó szélvédőjét verték. A járművet megállító férfi közben azt kiabálta a tömegnek, hogy „üssétek agyon őket, öljétek meg!”. A tömegből többen is kiabáltak a szolgálati gépjárműben ülő rendőröknek, hogy szálljanak ki. A résnyire leengedett oldalsó szélvédőket megfogták, és le akarták húzni az ablakot, közben egy személy azt kiabálta: „Mit csináltatok az este? Beteg emberekre támadtatok!” A tömegből egy ismeretlen férfi a szolgálati gépjármű jobb elejéhez lépett, és a kezében lévő lapáttal a gépjármű elülső szélvédője felé ütött, de a szélvédő előtt körülbelül húsz centire megállította a lapátot, miközben azt kiabálta: „Szálljatok ki, mert beverem a szélvédőt!” A járművet megállító férfi átment a szolgálati gépjármű bal oldalára, és a bal oldalon helyet foglaló rendőr zászlósnak kiabálta: „Húzd le az ablakot!” Ekkor a rendőr zászlós a szolgálati gépjármű rádiójáért nyúlt, hogy értesítse az ügyeletes tisztet a történtekről. Ezt látva, a férfi azt kiabálta a zászlósnak: „Meg ne próbáld tenni, mert szétverjük a kocsit!”

Az államtitkár az összegzést azzal zárta: a rendőrök rükvercbe kapcsoltak, és anélkül, hogy bárki megsérült volna, nagyon helyesen elhajtottak a helyszínről, és erősítéssel érkeztek vissza. Az ezt követő rendőri intézkedés nyomán a Hevesi Rendőrkapitányságra bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt nyolc embert állítottak elő, és elfogták a február 6-i körözési akcióban keresett férfit is, aki ellen korábban nyolc darab elfogatóparancsot adtak ki.

- És hogy mit gondolok én erről? Erről, képviselő úr, én azt gondolom, hogy nehéz helyzetben ezek a valóban fiatal rendőrök felelősen, senkinek sérülést nem okozva, időben elhagyták a helyszínt, és megfelelő módon visszatérve mindenkit elkaptak, aki bűncselekményt követett el. Ezzel nő a rendőrség tekintélye, én ezt gondolom - összegezte válaszát az államtitkár.

Viszontválaszában Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott: hallottak egy bűnügyi krónikát, de a kérdésekre válasz egyáltalán nem hangzott el. A tartalmi hiányosságok miatt az interpellációra adott választ nem fogadta el. Az Országgyűlés azonban igen, 202 igen szavazattal, 166 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!