Közélet

2009.02.20. 13:42

Polgári érdektelenség: kevesen mentek el a közmeghallgatásra

A gyöngyösi költségvetéshez a város lakóinak lényegében nem volt hozzáfűznivalójuk. Alig féltucat érdeklődő élt állampolgári jogával, hogy a véglegesítés előtt véleményezze a tervezetet - ám szinte minden megjelent a Duránda helyzetéről szólott.

Faragó Zoltán

[caption id="" align="alignright" width="228"] Duránda - tervek és valóság.
[/caption] - Nekünk ott nagyon „fajin” ötszobás házunk van, de „egy kalap alá veszik” a házak felértékelésénél az ingatlanokat - panaszolta Nemoda Ferencné a Víg utcából.
Az Akaszka utcából Farkas Lászlóné lakást szeretett volna: elmondása szerint ugyanis jelenleg tizenhatan élnek egy fedél alatt.
- Adjanak nekem lakást, mert annyi ágyunk sincsen, hogy mindenkinek jusson, tizenhét éve lebénult a férjem - ecsetelte az asszony,

- Nem a szándékon múlik a házak felvásárlása, s a lényeg, hogy már elkezdődhetett a Duránda rehabilitációja - kommentált Hiesz György polgármester. Hozzátette: „muszáj beszélni róla”, hogy az ingatlanok értéke a Durándában valóban a városi átlag alatt van, ám a kifizetett házak árából eddig minden érintett meg tudta oldani lakhatását. A városi bérlakáshelyzetről szólva a polgármester kifejtette: a korábbi 3700 bérlakásból mára alig félezer maradt meg - ezek nagy része is felújításra szorul, s csekély az üresedés.

A szintén Víg utcai Szécsi Béláné szerint túlságosan sok a szétszórt hulladék az Északnyugati városrészben, s kijelentette: azon túl, hogy az ott élők sem figyelnek oda környezetükre, egyesek „az éjszaka leple alatt hordják oda a szemetet az úri városrészből”.

Szóba került a grémium működése is, volt, aki azt javasolta: szüntessék meg a zárt üléseket.
- Sok esetben nem a szakmaiság a döntő a képviselőknél, hanem a pártosság, de ez sajnos a Parlamentben is így van - vélte Vernyik László, s sérelmezte, hogy a decemberi ülésen csak egyetlen képviselő támogatta a képviselők lemondását tiszteletdíjukról.

Danhauser János - ahogy már egy éve is - ismét a házak előtti terület takarításának szabályozását kérte, mint mondta, ők az előírt 5 méteres sáv helyett egyébként is bő 10 métert tartanak tisztán.

A grémium tegnapi ülésén elfogadta a Gyöngyös-Pálosvörösmart Intézményfenntartó Társulás tavalyi büdzséjének módosítását. Erre nyertes pályázatok önerejének biztosítása, személyi kiadások módosulása, illetve az állami normatíva csökkenése miatt volt szükség. A társuláson belül működő Idősek Bentlakásos Otthona költségvetése idén szűkre lesz szabva: a dolgozók étkezési hozzájárulását havi 6 ezer forintban maximalizálták. Továbbá csakis a legszükségesebb kiadásokat tervezték be az intézményfenntartás tekintetében.

Az ülésen arról is döntöttek, hogy közbeszerzést indítanak a Könyves Kálmán téri tornacsarnok takarítására, éves szinten mintegy 3,2 millió forint költséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!