Közélet

2009.04.05. 08:18

A rák korai felismerése meghosszabbítja az életet

A rák hazánkban második helyen áll a halálozási okok között. A nemzeti rákellenes nap alkalmából Egerben számos előadással hívták fel a figyelmet a betegségre és a megelőzés fontosságára.

N. Z.

Egy nap az életért címmel szervezett előadássorozatot szombaton, a Bartakovics Béla Közösségi Házban a Magyar Rákellenes Liga és az Egri Kulturális és Művészeti Központ. Mint elhangzott, életünk hosszúságában 40 százalék szerepe van az életmódnak, 20 százalék az öröklésnek, 25 százalék a környezetnek és 15 százalék az egészségügyi ellátásnak.

Bak Imre, a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetének vezetője elmondta, hogy egyesületük a megelőzés terén minden olyan eszközt felhasznál, amely az egészség megőrzését és a rák korai felismerését szolgálja. Küzdenek a dohányzás és az alkoholizmus ellen.
Törekszenek arra, hogy valós kép alakuljon ki a közvéleményben a rákbetegségről, és eloszlassák az indokolatlan félelmet. Az emberközpontú betegellátás mellett kardoskodnak, amely figyelembe veszi a rákbetegek sajátos, testi és lelki megpróbáltatásait.
Mindennél fontosabbnak tartják a korai felismerést, a szűréseken való részvételt, és a hatékony kezelés kiterjesztését. Szervezetük fokozottan támogatja az életminőség javítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!