Közélet

2009.04.07. 08:56

Fatolvajok közmunkán - ez is egy út a munkába

Tarnaleleszen, Szentdomonkoson, Bükkszenterzsébeten is évek óta visszatérő gond a tél beköszöntével a fatolvajok megjelenése. Idén 5–20 százalékkal nőtt a falopások száma, dacára a szigorúbb ellenőrzéseknek.

HEOL

A huszonhárom éves S. Richárd közmunkára éppen ottjártunkkor jelentkezik a tarnaleleszi polgármesteri hivatalban. Nyolc napot kell ledolgoznia, mivel nemrégiben falopáson kapták a közeli erdőben. Az árkot kell kitisztítania. Társai leszólítják az utcán, miközben a szerszámokat viszi vissza a hivatalba. Biztatják, mesélje el az újságíróknak, hogyan is történt a tolvajlás.

A fiatalember végül kötélnek áll, és beszél. Mondja, nincs más választása, mivel nem nézheti tétlenül, hogy megfagyjon a családja:
– Munkanélküli vagyok, nagyon kevés pénzből élünk. Mivel nem tudtunk annyi tüzelőt venni, hogy kitartson a tavaszig, kénytelen vagyok néha kimenni az erdőbe. A legutóbb egy kis kocsi fát gyűjtöttem össze, amikor az erdőőr észrevett. Feljelentett a rendőrségen, aztán a bíróságra került az ügy. Negyvenezer forint pénzbírságra büntettek, amit nem tudtam kifizetni, így most nyolc nap közmunkára köteleztek.

Arra a kérdésre, hogy mivel fűt a továbbiakban, széttárja a kezét, úgy válaszol: kénytelen vagyok visszajárni az erdőbe...

Tarnaleleszen, Szentdomonkoson, Bükkszenterzsébeten is évek óta visszatérő gond a tél beköszöntével a tolvajok megjelenése. Az utóbbi időben a tiltott kitermelés egyre nagyobb méreteket öltött, gyakrabban fordult elő, hogy nemcsak saját szükségletre, hanem eladásra is vágtak ki fákat. Az Egererdő Zrt. évente négyezer köbméter fa lopását regisztrálja a térségben, és ez a szám egyre nő. Korábban főként Ózd és Arló környéke volt veszélyeztetett, azonban mivel ott jelentősen meggyérült a faállomány, az elkövetők Heves megyét választották célpontnak. Itt a tolvajok azzal szembesültek, hogy a tulajdonosok minden eszközzel próbálják védeni a sajátjukat, ám ettől sem riadtak vissza.

– A polgárőrség, az erdőbirtokosság és a rendőrség hiába fogtak össze az eddiginél is jobban a nagyüzemi méreteket öltött falopás ellen, nem sikerült eredményt elérni – tudtuk meg Palkovics Ákostól, Tarnalelesz polgármesterétől. – Azokkal van baj, akik autószámra, eladásra hordják el a fát. Örültünk annak, hogy újjászerveződött a bükkszenterzsébeti polgárőrség, amelynek tagjai számos esetben rajtaütöttek a tolvajokon, és elkobozták tőlük szerszámaikat, járműveiket. A rendőrség velük, valamint az erdő- és mezőőrökkel együttműködve többször is eljárt, azonban minden hiába, ha a bírósági gyakorlatban továbbra sem érvényesül nagyobb szigor.

A Pétervásárai Rendőrőrs parancsnokhelyettese, Józsa Tibor elmondta: a parancsnokság udvarán most is található lefoglalt fa, és sokszor gépkocsikat, motorokat is elkoboztak, amelyeket a bírósági eljárás végéig nem adnak vissza a tulajdonosoknak. Aki ellen falopásért szabálysértési eljárás indul, s a bírságot nem tudja megfizetni, azt közmunkára kötelezik.

A borsodi erdőket már ellopták, most Heves szemelték ki maguknak a tolvajok -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!