Közélet

2009.04.01. 19:26

Fodor: Bajnai majdnem azt akarja, amit az SZDSZ

Az ország utolsó esélye és lehetősége egy szakértői válságkezelő kormány felállítása – ezzel indokolta Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölésének támogatását Fodor Gábor szerda esti gyöngyösi sajtótájékoztatóján.

HEOL

Izgalmas, érdekes és változatos volt - így jellemezte Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke az utóbbi napok politikai történéseit. Mint mondta, az ország utolsó esélye és lehetősége egy szakértői válságkezelő kormány felállítása, ezért támogatják a liberálisok Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölését.

Fodor Gábor emlékeztetett arra, hogy a liberálisok már tavaly ősszel is a szakértői kormányt akarták, ha a javaslatuk fél évvel ezelőtt megvalósult volna, akkor most más lenne az ország gazdasági helyzete.

– Az SZDSZ-nek hármas célkitűzése volt. Az egyik, hogy legyen egy új miniszterelnöke Magyarországnak, aki képes arra, hogy külföldön és belföldön, elsősorban a gazdasági életben, majd a társadalomban is teremtsen elfogadottságot és bizalmat az új kormányzat intézkedéseivel. A második elvárásunk, hogy jöjjön létre egy kormány, amely lényeges posztokon kicserélődik, és más, mint az előző. A harmadik elvárásunk pedig az volt, hogy az új kormány reformkezdeményezések mellé álljon, amelyek a Reform Szövetség elképzelésein alapulnak – sorolta az SZDSZ kitételeit Fodor Gábor. – Ma ott tartunk, hogy az előbb említett elvárások megvalósulni látszanak. Azért csak látszanak, mert végleges csak akkor lesz, ha a szocialista párt kongresszusa is elfogadja és az MSZP-s képviselők melléállnak, továbbá ha az SZDSZ országos tanácsa is támogatja.

Arra a kérdésre, hogy erős-e az országos lobbi a párton belül Bajnai mellett, a pártelnök annyit válaszolt: az OT döntését senki, így ő sem tudja megelőlegezni.

– Egy demokratikus pártban teljesen érthető, hogy különböző álláspontok vannak, de a döntés a többségé – nyomatékosította az SZDSZ elnöke. Fodor szerint az elmúlt másfél hét nem tépázta meg az SZDSZ-t, hiszen nem a liberálisok idézték elő a kialakult helyzetet, nem liberális a lemondott miniszterelnök, ráadásul szerinte az SZDSZ kezdettől fogva egyértelmű álláspontot képviselt.

Fodor Gábor azt is határozottan állította, hogy a párt az utóbbi napokban nem veszített támogatottságából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!