Közélet

2009.05.20. 14:03

A legjobb nedűk közül választották ki a megye borát

Hetedik alkalommal választották meg a megye borát. A Heves Megye Bora 2009 választásnak az egerszalóki Kohári Pince biztosított helyszínt, s idén egy újabb kategóriában, a desszertboréban is döntöttek az ítészek.

HEOL

A dr. Vaszari László, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke által vezetett zsűri az Egri Borvidék fehérbor kategóriában Sike Tamás 2007-es Egerszóláti Olaszrizlingjét választotta a legjobbnak, a Mátrai Borvidék fehérbor kategóriában a Ludányi Pince 2008-as Mátrai Olaszrizlingjét, míg a mátrai szürkebarát kategóriában a Károly Róbert Pincészet 2006-os nedűjét. A most debütáló desszertbor kategóriában Tóth József 2007-es Debrői Hárslevelűje, míg a rozék között Szőke Mátyás 2008-as Mátrai Kékfrankos-Cabernet sauvignon rozéja bizonyult a legjobbnak.

A Mátrai Borvidék vörösborai közül Maróti Attila 2006-os Mátrai Kékfrankosa, az Egri Borvidék vörösborai közül Vincze Béla 2006-os Arcanum Cabernet franc-ja nyerte el legjobban a dr. Vaszari László, Tarsoly József, Gromon Tamás, Torma Józsefné, Kovács Tibor, Fekete László és Kühne Gábor alkotta zsűri tetszését. Az Egri Bikavér kategóriában az Egri Korona Borház 2006-os nedűje bizonyult a legjobbnak.

A megyebor választásnál feltétel volt, hogy a nevezett nedűk a Mátrai Borvidék, illetve az Egri Borvidék aranyérmes, kategóriagyőztes borai legyenek és legalább ezer palack álljon belőlük rendelkezésre. Az ünnepélyes díjkiosztó ceremóniát június 20-án, a múzeumok éjszakáján rendezik meg a Megyeházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!