Közélet

2009.06.18. 10:32

HospInvest-ügy: Gyöngyös kivár, Hatvan bont, de másként

Zárt ülésen tárgyalta, de nyitva hagyta a HospInvest szerződés felbontásának kérdését Gyöngyös önkormányzata. Hatvan pedig már nem cégalapításban, hanem koncessziós működtetésben látja biztosítottnak a kórház jövőjét.

F. Z.

Zárt ülésen foglalkozott a kórházügyekkel a gyöngyösi képviselő-testület. Miután legutóbb a "régi" működtető, a Bugát Pál Egészségügyi Kht. végelszámolásának megállításáról döntöttek a képviselők, most arról határoztak, hogy nonprofit kft-vé alakítják a céget - számolt be a tanácskozáson történtekről Hiesz György polgármester.

A kft. ügyvezető igazgatójává Csont Istvánt választották, a három felügyelőbizottsági tag pedig Füleki Menyhértné, Dr. Kelemen Tibor és Dr. Lénárt András lett. A gazdasági társaság újjáélesztéséről most "a biztonság kedvéért" határoztak - hangsúlyozta a polgármester, s hozzátette: nem önkormányzati intézményi működtetésben gondolkodnak. Inkább egy gazdasági társaság kezében tartanák a kórházüzemeltetést, külső befektető bevonásával.

Mint a városvezető kifejtette, a 32 ezres város adófizetői semmiképp sem fedezhetik 140 ezer potenciális beteg gyógyításának költségeit - ezért kell a külső befektető.

A HospInvesttel való szerződésbontásról még mindig nincs szó, hiszen az önkormányzat korábban június 30-i ülésére kért jövőképet a részvénytársaságtól. Ennek ismeretében dönt majd a város a folytatásról. Ami lehet szerződésbontás - egyoldalúan a város részéről, illetve közös megegyezéssel -, de lehet újabb haladék adása is - jegyezte meg a polgármester.

Hatvan már nem alapítana céget

Hatvanban – a korábbi elképzelésekkel ellentétben – mégsem önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság működtetheti majd a kórházat, hanem szolgáltatási koncessziót hirdetnek meg – tájékoztatott csütörtökön Érsek Zsolt polgármester. Elmondta: azért döntöttek e forma mellett, mert ily módon biztosítható a kórház működése és fejlesztése. A koncessziós díj fejében folyamatos beruházási kötelezettséget írnak elő. Eddig négy befektető érdeklődött a lehetőség iránt, de ha ennek ellenére sem sikerül megvalósítani az elképzeléseket – vagyis végül mégsem lesz tényleges pályázó –, akkor a város költségvetését tönkreteszi a kórház működtetése – fogalmazott a politikus.

A HospInvest új modellt dolgoz ki

Hogy a HospInvest mit tár a testület elé a hónap végén, azt most még nem lehet tudni, de tegnap Kollányi Gábor a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott, olyan megoldási javaslatokat dolgoznak ki, amelyek akár a folytatás lehetőségét is nyitva hagyják adott önkormányzatoknak.

Mindeközben Hatvan önkormányzata már határozott a szerződés felbontásáról, és szinte biztosra vehető az is, hogy a Heves megyei önkormányzat is megválik a HospInvesttől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!