Közélet

2009.10.08. 13:48

A kopjafát a világ végén hagyta - hazajött Zelei

Hazatért a "világ végéről" az egri kerékpáros, Zelei József. Nyolcszáz kilométert tekert, 1156-ot gyalogolt.

R. M.

Csütörtökön délelőtt megérkezett Egerbe, a Dobó térre Zelei József kerékpáros békeharcos, akit a városi önkormányzat képviseletében Hegedűs Gábor sportreferens fogadott. Zelei ezúttal Barcelonától 800 kilométert tekert a franciaországi Saint-Jean-Pied de Port-ig, onnan pedig az El Camino zarándoklat útvonalán 25 nap alatt 1156 kilométert gyalogolt a spanyol Finisterre-ig, a „világ végéig”. Itt a világítótoronynál felállította a magával vitt kopjafát.

Az egri kerékpáros több mint egy hónapja indult útnak, korántsem felkészületlenül, hiszen több európai túúrája volt már, mindegyik a béke jegyében, szeptember 11-körüli dátumokkal. Zelei emlékezetes útjai között volt Lengyelország, London, Észak-Európa, Dél-Európát, korábban is járt már Spanyolországban és Portugáliában is. Összesen mintegy húszezer kilométert tett meg két keréken a béke-kerékpáros.

Mostani útján az elmaradhatatlan Béke-könyv - amibe útjain a békeszeretők aláírásait gyűjti - mellett egy kopjafát is magával vitt, ami - elmondása szerint - mintegy 80 kilogrammos pluszterhet jeletett, és persze a kerékpározás sem volt egészen egyszerű a bringa vázához erősített alkotással.

Az első 800 kilométert a bicikli nyergében tette meg, a következő 1156-ot pedig gyalog, tolva a kerékpárt, rajta természetesen a kopjafával. Naponta negyven-ötven kilométert haladt, gyakorta a hosszúra nyúlt etapok miatt a szabadban éjszakázott. Az El Camino zarándokúton végégérve az óceán partján, a világítótorony lábánál állította fel a "teljes magyarságot jelképező, a béke üzenetét - angolul és magyarul - hirdető kopjafát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!