Közélet

2009.10.22. 18:03

A minisztérium szerint javul Eger elérhetősége

Eger is azok között a megyei jogú városok között van, amelyekhez legalább egy vonatpárral átszállás nélkül el lehet jutni a fővárosból - minisztériumi közlemény.

HEOL

A szaktárca közleményt adott ki a vasúti menetrend illetve a tervezett átalakítások kapcsán. Ebben hangsúlyozzák: nem romlik, hanem javul Eger, Hódmezővásárhely, Salgótarján és Szekszárd elérhetősége.

"A megjelent sajtóhírekkel szemben a szakminiszter nem jelentette be a négy megyei jogú város és a főváros közötti közvetlen vasúti kapcsolat megszűnését. Nem is tehette volna, hiszen ezek a települések az új menetrend szerint legalább egy vonatpárral átszállás nélkül elérhetőek lesznek Budapestről. A közösségi közlekedési szolgáltatást javító buszos gyorsjáratok tehát nem kiváltják, hanem kiegészítik a bővülő vasúti kapcsolatokat." - áll a közleményben.

A közlemény szerint "a közlekedési lehetőségek száma ezekben az irányokban a jelenlegi tervek szerint nem csökken, hanem növekszik." Minden település elérhető lesz vonaton is a központi régióból. Salgótarjánba az idei évhez hasonlóan egy vasárnap délutáni, a többi városba - így Egerbe is - napi egy közvetlen vonat közlekedik majd. "Ez azt is jelenti, hogy átszállás nélküli vasúti kapcsolat létesül a Budapest – Szekszárd – Baja útvonalon". Eger Füzesabonyon keresztül, vonatot váltva órás ütemben lesz megközelíthető.

A tárca közleménye hangsúlyozza: ezen felül, többletszolgáltatásként bővül az autóbuszos kínálat. "Mivel ezek a települések az országos jelentőségű vasúti hálózattól távol esnek, a minisztérium főként autópályán közlekedő, kiszámítható ütemezésben induló buszokkal is igyekszik kiszolgálni a fővárosba igyekvő vagy onnan érkező utasokat. A nehézkesebb, többnyire átszállást igénylő vonatközlekedés mellett így új közúti gyorsjáratok is indulnak a négy város és a központi régió között.

Az emelt sebességhatárú (ún. Tempo 100), klimatizált buszok az Eger-M3-Budapest útvonalon óránként indulnak, 110 perces menetidővel, az Eger-Gyöngyös-M3-Budapest útvonalon pedig ugyancsak óránként, 130 perces menetidővel szállítják az utasokat.

A többlet buszjáratok nem a megmaradó vasúti kapcsolat helyettesítése, hanem a szolgáltatási színvonal javítása érdekében indulnak. A négy megyei jogú város közvetlenül elérhető lesz a fővárosból vonaton - zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!