Közélet

2009.10.27. 09:45

A szociális kártya sem védi meg önmaguktól a segélyezetteket

Észak-Hevesben kételkednek a módszer hatékonyságában - nem is tervezik követni a monoki példát.

HEOL

A minapi monoki döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja majd az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek.

Észak-Heves köztudottan megyénk legszegényebb térsége, érthetően élénk figyelemmel kísérik a monoki kísérletet, hiszen sok a hasonlóság. Heves megye északi részén a munkanélküliség aránya jóval meghaladja az országos és a megyei átlagot is. Sok család egyetlen megélhetési forrása a segély, illetve a gyermekek után járó családi pótlék.

Tarnaleleszen egy középkorú férfit szólítunk meg az utcán: mit szól a kezdeményezéshez. Nevét nem árulja el, de véleménye van:

– Az az igazság, hogy a családi pótlék utalásának napján a falu postáján két napig mozdulni sem lehet. Hiába küldik bankkártyára az összeget, a jogosultak azonnal szeretnének készpénzhez jutni. A szomszédos kocsmában ugyanis nem lehet plasztikkártyával fizetni a felesért, a sörért – jegyzi meg keserűen, majd így folytatja: – Az utalást követő napokon egyébként mindig nagy a dínom-dánom néhány családban. Egy-két napig sütnek-főznek, buliznak, aztán jönnek az ínséges napok, a kérincsélés a szomszédoktól.

A segély nagy része bűnözőkhöz kerül

Tény, hogy a különböző címeken nyújtott támogatásokat az emberek sokszor nem a célnak megfelelően használják fel, azok olykor a szülők miatt nem jutnak el a gyermekekhez. Pétervásárán az Aranykapu Humán Szolgáltató Központ vezetője, Lajtosné Lécz Erzsébet is többször nyilatkozott arról lapunknak, hogy az államtól kapott juttatások jelentős része az uzsorával foglalkozó, jól szervezett bűnözői csoportokhoz kerül. Ez ellen évek óta próbálnak fellépni, a rászorulóknak segítséget nyújtani, de a félelem nagyobb úr. Igazi áttörést a mai napig nem értek el ezen a téren.

Próbálták, nem jött be

A térség polgármesterei szükségesnek tartják a szabályozást, de kételyeik vannak a monoki modellel kapcsolatban.

Recsken a háromezres lakosságból több mint százan részesülnek szociális támogatásban. Holló Imre polgármestertől megtudtuk, hogy pár éve ők is próbálkoztak hasonló megoldással, de elhalt a kezdeményezés.

– Úgy döntött a testület – emlékezik –, hogy az átmeneti segélyeket vásárlási utalványok formájában kapják meg a rászorulók, ám a kereskedőket senki nem kötelezhette arra, hogy ellenőrizzék, mi kerüljön a vevő kosarába. Azzal is próbálkoztunk, hogy a családgondozó esetenként elkísérte a nagyobb bevásárlásra a családfőt, a háziasszonyt, s tanácsot adott neki, de a gyakorlatban ez sem vált be igazán.

Kotroczó István, Istenmezeje polgármestere már az ötlet felmerülésekor úgy vélte: sok mindennel lehet ötletelni, de az embereket saját maguktól nem lehet megvédeni. A javaslatot érdemes átgondolni, ám tart attól, hogy a kiskapukat így is, úgy is megtalálják azok, akik eddig sem voltak képesek felelősséget vállalni magukért és a környezetükért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!