Közélet

2009.10.23. 14:48

A világ még mindig '56 miatt becsüli Magyarországot

Az október 23-ai megemlékezések kapcsán a gyöngyösi szónokok arra keresték a választ, hogy 53 évvel a forradalom után mit üzen a 21. század emberének 1956 szellemisége.

HEOL

 – A világ még mindig ''56 miatt becsüli Magyarországot, ugyanis a forradalom idején a cselekvő összefogás ereje felül tudott kerekedni az önző értékeken – hangsúlyozta ünnepi beszédében Tóth Attila, a Junior Art Alapítvány elnöke, felhívva arra is a figyelmet, hogy ma is szükség van az összefogásra, a szolidaritásra, valamint törekednünk kell a békére, és nem engedhetjük kisajátítani az ünnepet az arra méltatlanoknak.

Majd hozzátette: mindemellett az istenben és a hazában való hit is ''56 üzenete. Végezetül a szónok felelevenítette a forradalom városi eseményit:
– A forradalom itt nem fedte fel véres arcát, ezért mondhatjuk, hogy Gyöngyös mindvégig a béke szigete volt. S talán az is marad – zárta beszédét Tóth Attila a Széchenyi utcában, a Nemzetőrség egykori épületénél, ahol az emléktáblát több párt, intézmény, valamint politikai és civil szervezet is megkoszorúzta.

Ezután Hiesz György polgármester és Bodó Attila, az 56-os Szövetség Gyöngyösi Szervezetének elnöke koszorút helyezett el az 1956-os emlékműnél, majd az ünnepség a Mátra Művelődési Központban folytatódott, ahol Tóth Szabolcs önkormányzati képviselő 1956 emléke kapcsán elmondta: nincs még egy olyan esemény, jeles ünnepünk, aminek a megítélése annyira egységes lenne, mint ''56-é, ám ennek ellenére a forradalom mégis nagyon megosztja a nemzetet.

A politikus azt is megosztotta az ünneplő közönséggel, hogy számára az 53 évvel ezelőtti októberi események azt üzenik, hogy az igazságért és a szabadságért vívott harcban nem lehet elbukni. A ünnepi műsort a Berze Nagy János Gimnázium diákjai adták, akik zenés darabbal elevenítették fel a forradalom eseményeit.

A megemlékezés alkalmából a Gyöngyösi Városi Televízióban pénteken 18.35-kor a „Gyöngyös 1956” című műsort tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!