Közélet

2009.10.03. 07:28

Az „ismerős orvos” szavára adunk leginkább

A magyar lakosság számára az „ismerős orvos” szava a legmegbízhatóbb forrás az egészségi állapotával kapcsolatban - derül ki a Szinapszis Kft. közelmúltban készült felméréséből.

HEOL

Az ezer fő megkérdezésével lebonyolított kutatás eredménye szerint, ha egy képzeletbeli skálán ötfokozatú osztályzatot kellene adni az egészségügyi állapottal kapcsolatos leghitelesebb forrásnak, akkor a magyar lakosság az „ismerős orvos” szavát értékelné a legtöbbre. Ugyanis ő az, aki a legjobb, vagyis 4,3-as osztályzatot kapta a felmérés során. A sorban a következő leghitelesebbnek a szakorvosok számítanak, míg őket követik a háziorvosok és a patikusok. Ezen négy szakmai csoport kapott négyes feletti értéket a kutatásban megkérdezettektől. A megbízható források között mindenképpen megemlítendőek még a szakkönyvek, hiszen a válaszadók azok hitelességét is 4,3-asra értékelték. Szintén fontos tény, hogy az internetezők 32 százaléka osztályozta négyesre, míg 11 százalékuk ötöst adott a szakmai weboldalaknak.

Beszédes adat az is, hogy a krónikus betegek körében magasabb „osztályzatot” értek el az orvosok és patikusok, mint a krónikus betegségben nem szenvedők között. Tehát az előbbiek jobban bíznak az orvosokban, hitelesebbnek tartják a gyógyító szaksegítséget, mint az egészségesek. A Szinapszis Kft. kutatása szerint a krónikus betegek eleve jobban érdeklődnek az egészségügyi témák iránt, mint ilyen betegségben nem szenvedő társaik.

A felmérés arra is fényt derített, hogy tíz felnőtt magyar lakosból kilenc gondolja úgy, hogy az egészségmegőrzés alapja a széleskörű tájékozottság. Igaz, valamilyen formában aktívan csak a magyarok 53 százaléka érdeklődik az egészségügyi információk iránt. Az adatok szerint a nők, a 36-55 év közöttiek és a magasabb iskolai végzettségűek körében a legmagasabb a tájékozódási hajlandóság. Az aktívan internetezők közül mintegy 62 százalék olvas a témával kapcsolatos híreket is a világhálón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!