Közélet

2009.10.29. 10:48

Bajnaitól Veresig: nemkívánatosok listája Ivádon

A Heves megyei falu képviselőtestülete döntött: a 2002 óta hatalmon lévők nemkívánatos személyek a faluban.

HEOL

Ivád község képviselőtestülete nemkívánatos személyeknek nyilvánította a 2002 óta miniszterelnöki, önkormányzati-/belügyminiszteri, szociális-, pénzügyminiszteri, gazdasági-, munkaügyi-, vidékfejlesztési miniszteri posztokat betöltő embereket, valamint a választókerület országgyűlési képviselőjét - tudatta sajtóközleményben Ivády Gábor polgármester.

A persona non grata-lista: 

Bajnai Gordon, Burány Sándor, Csehák Judit, Csillag István, Csizmár Gábor, Dr. Herczog László, Dr. Oszkó Péter, Draskovics Tibor, Göncz Kinga, Gráf József, Gyenesei István, Gyurcsány Ferenc, Kákosy Csaba, Kiss Péter, Kóka János, Kolber István, Kökény Mihály, Lampert Mónika, László Csaba, Medgyessy Péter, Németh Imre, Rácz Jenő, Sós Tamás, Szűcs Erika, Varga Zoltán, Varga István, Veres János.

A határozat szerint "ezekről az emberekről Ivádon közterületet elnevezni tilos." 

A döntés indoklásaként Ivády Gábor tudatja: "a település önhibáján kívül sodródott a fizetésképtelenség határára, melyért a fentebb említett politikusokat terheli a felelősség. Hosszú évek óta a mutyizgatás, a sógor-komaság határozza meg a döntéseket, a pályázati elbírálásoknál soha nem a rászorultságot, hanem a településvezető politikai hovatartozását, a pártjuk érdekeit veszik figyelembe. Eddigi tevékenységük szégyenletes, morálisan elítélendő, és visszataszító."

A médiaakcióiról híres falu egyúttal egy "Szociális Kupont" is kiállított a nevezetteknek, amit ők "Egy darab szégyencsomag" megvásárlására használhatnak fel.

Senkit nem lehet kitiltani - nem szeretni szuverén jog

Az ivádi történések kapcsán Lövétei István alkotmányjogász az MTI-nek azt mondta: az ilyen tartalmú önkormányzati határozatnak "nincs jogi relevanciája", hiszen erre nem terjedhet ki az önkormányzat hatásköre. Magyarországon a rendszerváltás óta egyébként sem tilthat ki senkit egyetlen településről egyetlen állami szerv sem.
Az alkotmányjogász hozzátette: természetesen véleménynyilvánítási joga mindenkinek van, testületek különféle nyilatkozatokban is deklarálhatják, hogy kit nem szeretnek, vagy kinek a jelenléte nemkívánatos a számukra, de "a nemkívánatosság kinyilvánításának a jog eszközeivel nem lehet érvényt szerezni."

Ivády Gábor, a település polgármestere szerint elvi nyilatkozatról van szó, melynek nincs jogi következménye, és annak megsértése sem jár büntetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!