Közélet

2009.10.06. 15:39

Csali fiatalkorúakkal dolgoznak az ellenőrök

Nem mindegy, milyen hosszú pórázra engedjük a fiatalkorúakat a legális drogok, az alkohol, a dohány és az éjszaka világába. A hatóság ellenőriz, az önkormányzat korlátoz.

HEOL

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Észak-magyarországi Regionális Felügyelősége október közepéig a gyermekkorúak, illetve a 18. életévüket be nem töltött személyek védelme érdekében végez ellenőrzéseket Heves megyében is. Mint Harsányi Istvánnétól, az egri központi szervezet vezetőjétől megtudtuk, az alkoholtartalmú italok, dohánytermékek és szexuális árucikkek értékesítésére és reklámozására vonatkozó jogszabályok betartását a fenti korosztályok esetében vizsgálják az országos akció keretében.

Az idei első félévben már volt hasonló ellenőrzés-sorozat, annak tapasztalatai szerint a fiatalkorú vásárlók továbbra is viszonylag könnyen hozzájutnak szeszes italokhoz és dohánytermékekhez. A tavaszi vizsgálatban  országosan összesen 1094 kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységet ellenőriztek, és 458-ben találtak szabálytalanságot. Dohánytermékek próbavásárlása esetében 45, alkoholtartalmú italok kiszolgálásakor 46, kettős ellenőrzések során pedig 50 százalékos arányban találtak kifogást az eljáró ellenőrök.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a tapasztalt jogsértések magas száma miatt ismét ellenőrzi a dohány- és alkoholtermékek forgalmazására, továbbá reklámozására vonatkozó jogszabályok megtartását. Emellett vizsgálják a szexuális árucikkek reklámozására és értékesítésére vonatkozó előírások követését is.

Harsányi Istvánné hozzátette: az ellenőrzéseket, illetve a próbavásárlásokat „beépített csalikkal”, fiatalkorú személyek közreműködésével teljesítik, megbízólevéllel, megbízási szerződéssel, valamint szülői hozzájárulással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!