Közélet

2009.10.27. 17:20

Csökkentik a dolgozók fizetését az egri kórházban

Válságterv lépett életbe az egri Markhot Ferenc Kórházban, hogy fenntartható legyen az intézmény gazdálkodásának egyensúlya.

HEOL

Fotós: GAL GABOR - FOTODA

Az intézkedési terv lényege, hogy növelni kívánják az 550 millió forintos hiánnyal küzdő kórház saját bevételeit, s minimalizálják a működési veszteséget – jelentette be mai sajtótájékoztatóján dr. Banyó Tamás, az egri egészségügyi intézményt működtető kft. ügyvezető igazgatója. A dolgozókat érintő nem népszerű döntés: csökkentik a teljes bértömeget. A válságtervnek köszönhetően év végére várhatóan 304 millió forintra csökken a hiány.

A vezetőség, meghallgatva az érdekképviseletek véleményét, úgy határozott, hogy eltörlik a cafetériában szereplő juttatásokat, de meghagyják a 13. havi bért. Az alkalmazottak jövedelme átlagosan 10 százalékkal lesz kevesebb. Ezáltal az összbértömegnél 15 százalékos megtakarítással számolnak. A társaság irányítója hangsúlyozta: így elkerülhették az elbocsátást, s a jelenlegi létszám elég a feladatok elvégzésére.

Augusztus 1-jén 1.353 dolgozóval kezdte el a kft. a munkát. Azóta hat orvost és harmincöt szakdolgozót vettek vissza a régiek közül. Az igazgató – újságírói kérdésre – arra is kitért, hogy ezeknek az alkalmazottaknak nem kellett visszafizetniük a korábban felvett végkielégítést.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dr. Banyó Tamás a kórházi hiány csökkentésére szolgáló intézkedéseket ismertette. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Dr. Banyó Tamás megemlítette továbbá, hogy a megszorító intézkedéseket követően az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól 58 millió forint támogatás érkezett októberben, így a kórház hiánya december végéig 246 millió forintra módosulhat. Ha újabb extra átutalás történik, úgy tovább apadhat ez az összeg. Jelenleg nincs a cégnek egyetlen lejárt számlatartozása sem, stabil gazdálkodási körülmények között teljesíthetik gyógyító feladatukat.

A témával a szerdai Heves Megyei Hírlap részletesen is foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!