Közélet

2009.10.02. 16:16

Egri kórház: 4,8 milliárdos fejlesztést terveznek

A félmilliárdos önrészt a korábbi kötvénykibocsátásból finanszírozza a megye. Teljes szerkezetátalakítást terveznek.

HEOL

 Európai uniós pályázati támogatás segítségével 4,8 milliárd forintos fejlesztést kívánnak megvalósítani az egri Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézetben. Minderről pénteken Egerben tárgyalt dr. Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke, dr. Banyó Tamás, a kórházat működtető megyei önkormányzati tulajdonú kft. ügyvezető igazgatója és Sós Tamás, a Heves megyei közgyűlés elnöke.

A terv kapcsán tartott sajtótájékoztatón Sós Tamás elmondta: a rövidesen megjelenő pályázati kiíráson a kórházi struktúra átalakításához szeretnének pénzt szerezni, a tervek között szerepel a sürgősségi és az intenzív ellátás, illetve a műtőblokk fejlesztése. A beruházás 480 millió forintos önrészét a megye a korábbi kötvénykibocsátásnak köszönhetően képes biztosítani, ugyanakkor Eger városát is bevonnák az elképzelés megvalósításába.

A Markhot működtetésével kapcsolatban az elnök akként fogalmazott: a megyei kórházakat egy rendszer részeként szerették volna üzemeltetni, ám az egészségügyi reform elmaradása komoly gondokat okozott. Mindazonáltal a bírósági döntések azt bizonyítják, hogy a megye jogszerűen, törvényesen járt el, amikor szerződött a HospInvest Zrt.-vel.

Kökény Mihály szavai szerint a kormány „megállapodás-közeli állapotba” jutott a kórházi érdekképviseletekkel. Az intézmények októberben 4,5 milliárd forintos többletforrást kapnak, decemberben pedig ismét jut nekik plusz pénz, bár ennek az összege még nem ismert. Januártól egyhavi OEP-finanszírozást előrehoznak, s onnantól kezdve nem három, hanem csak két hónappal később fizet az elvégzett kórházi szolgáltatásokért a társadalombiztosítás. Novembertől visszaáll a teljesítménykorlát.

A szocialista politikus beszélt arról is, hogy a 2008-tól 2013-ig terjedői időszakra egészségügyi fejlesztésekre 450 milliárd forint uniós forrást sikerült kilobbiznia Magyarországnak, ami komoly siker, ez a legnagyobb összeg az új EU-tagállamok között.

Kökény kitért arra, hogy az egészségügyi törvény módosítása hamarosan rögzíti a magánszektor belépésének feltételeit. Tovább kell haladni a reformok útján, a gazdasági válság hatásai nem múlnak el egyik percről a másikra, az intézményfenntartók részéről folyamatos alkalmazkodásra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!