Közélet

2009.10.30. 11:01

Egy szál gyertyával az észrevétlen gyilkos ellen

Elképesztő statisztika: a mustgázmérgezést szenvedettek harmadán már nem sikerül segíteni.

HEOL

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa szerint a nagyobb cégeknél, pincészeteknél megvannak a biztonságos borkészítés elengedhetetlen szakmai és anyagi feltételei. Az egri, az Eger környéki nagyobb üzemek jelentős része például eleve külső erjesztőtartályokat használ, s a bor további kezelése is kellő alapossággal szellőztetett pincékben történik.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Régi módszer, de nincs ennél jobb. Egy gyertyaláng az életért
[/caption]

A mustgáz-veszély épp ezért sokkal inkább az idősebb kistermelőket, a magángazdálkodókat, a házilagos borászkodókat fenyegeti. Főként azokat, akik pár mázsa szőlőt vesznek saját bor előállítására. Ennyiből ugyanis már képes életveszélyes mennyiségű mustgáz felhalmozódni a pincékben. Már száz liter 18 fokos mustból kilenc kiló halálos szén-dioxid (népies nevén mustgáz) képződik.

Sokan egyáltalán nem veszik komolyan ezt a halálos veszélyt. Pedig a tragédiák megelőzhetők a régi, jól bevált módszerrel. Ilyenkor csak úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy égő gyertyát tartunk derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget, mert az égéshez - s így az embernek a légzéshez - nincs már elég oxigén odabent. A gyertyás eljárást a veszélyes időszakban mindig célszerű alkalmazni a tárolóhelyeken. Csak az erjedési folyamatnak van sajátos „aromája”, a mustgáznak már nincs árulkodó illata, jellegzetes színe. A rosszullét, az eszméletvesztés nagyon gyorsan, szinte észrevétlenül következik be, az ájulás nyomán pedig a fulladásos halál. Életveszélyes dolog abban bízni, hogy csupán egy pillanatra lépünk be a pincébe, mert ez a néhány perc is épp elég.

Csak szakember mentsen!

Baj esetén fontos szabály az is, hogy a mustgázmérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, speciális légzőkészülék segítségével kimenteni – hangsúlyozza Magyar Attila. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerint gyakran a bajbajutottak segítségére siető emberek is áldozatul esnek a láthatatlan veszélynek. A gázt belélegezve maguk is mozgásképtelenekké válnak, elveszítik az eszméletüket, s megfulladnak. Évente hazánkban mintegy negyvenszer kérik a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesethez, az esetek harmadában azonban már nem tudják megmenteni az áldozatot.

Mustgáz-mérgezések Heves megyében
Az 1990-es évek közepén fordult elő a legsúlyosabb eset. Akkor Kiskörén hárman haltak meg a családi pincében. Felsőtárkányban egy ember vesztette életét emiatt öt esztendeje. Abasáron 2005-ben két, Gyöngyösön, a Recski úton egy személy hunyt el ilyen mérgezésben. Három éve egy halálos tragédiát okozott a mustgáz a mátraaljai borvidéken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!