Közélet

2009.10.31. 18:28

Életre Tervezve: a Bosch nyertesei

A fiatal mérnököknek kiírt versenyben a hatvani üzemből is kaptak konzulenseket a versenyzők.

HEOL

A Magyar Tudományos Akadémián adták át a Bosch Életre Tervezve Díjakat. Az elismerésre mitnegy ötvenen pályáztak a felsőoktatási intézmények műszaki szakirányairól, akik közül a legjobb öt hallgató a helyszínen védte meg munkáját. A pályázattal a Bosch a fiatal mérnöknemzedéket kívánja motiválni újabb támogatási formával bővítve az eddigi rendszert.

 
 
A magyarországi Bosch csoport autóipar területén tevékenykedő vállalatai 2008 októberében hirdették meg a „Bosch Életre Tervezve Díj” című pályázatot, amelyre a hazai főiskolák, illetve egyetemek villamos-, valamint gépészmérnöki karáról vártak jelentkezőket.

A pályázók előre meghatározott, továbbá egyéni, kreatív, szabadon választott témakörökben nyújthatták be munkáikat olyan autóipari fejlesztésről, amely a Bosch gépjárműipari termékeit és az alkalmazott technológiákat hatékonyabbá, biztonságosabbá, gazdaságosabbá, kényelmesebbé, valamint környezetkímélőbbé teheti.

A pályázóknak a Bosch budapesti, hatvani és miskolci egysége biztosított konzulenst és igény szerint technikai hátteret, hogy ezzel is ösztönözzék a minőségi munkák létrejöttét. A tét nem volt kicsi: összesen több mint nettó hatmillió forintos anyagi és tárgyi elismerés mellett a németországi központba szóló szakmai úttal, valamint karrierlehetőséggel is jutalmazza  a vállalat a legjobb ötleteket.
 
Életre tervezve győztesek

A végső sorrend alapján végül Zubán Gergely Márton a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, Bonera Krisztián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója és a Szent István Egyetemen tanuló Maszlik Dávid végzett dobogós helyen.

Az első helyezett Zubán Gergely Márton CAN USB kijelző modul, datalogger című munkája bemutatja, hogy vezetés közben hogyan figyelhetünk meg a műszerfalon eredetileg nem látható adatokat egy hagyományos laptopon vagy PDA-n. A második helyen Bonera Krisztián végzett, aki gépjárművek számára tervezett ultrahangos távolságmérő berendezést mutatott be, míg Maszlik Dávid Karcsúsítottgyártósor-tervezés az MTM-eljárás alkalmazásával című pályázatával – amelyben a dolgozók és a környezet legkisebb terhelése melletti leghatékonyabb termelés módszere olvasható – harmadik helyezést ért el. Az első három nyertes pályázó az értékes elismeréseken és az emlékoklevélen kívül egy-egy úgynevezett EcoSphere gömböt vehetett át, amely egy teljesen zárt, önfenntartó rendszer – a földi élet üvegbe zárt kicsinyített mása. A NASA által kivitelezett űrkutatások eredménye alapján kifejlesztett műalkotás tartalmazza a bolygónkon megtalálható valamennyi alapvető elemet: a levegőt, a vizet, a földet és aktív mikroorganizmusokat, így méltán szimbolizálja az Életre Tervezve Díj jelentőségét.
 
(Forrás: gyartastrend.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!