Közélet

2009.10.05. 06:35

Gyermekek a hatóság fókuszában

Játékokat, tűzcsiholó eszközöket ellenőriztek az idei őszi idény nyitányaként megyénkben is a fogyasztóvédelmi felügyelőség szakemberei.

Kovács János

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Észak-magyarországi Regionális Felügyelősége, országos vizsgálatok keretében, szeptemberben Heves megyében több témakörben is végzett piacfelügyeleti ellenőrzéseket. Egy-egy termék biztonságosságának a felügyelete kiemelt szempont volt a vizsgálatok során – tudtuk meg Harsányi Istvánnétól.

A központi szervezet munkájának irányítója elmondta: szemlézték az építőipari kis- és nagykereskedelmi egységekben az ott forgalmazott építési célú szigetelőanyagok jogszabályszerű forgalomba kerülését. Az ellenőrzések a hő- és vízszigetelő termékeket érintették. Az üzletekben a felügyelők nézték az általános működési feltételek meglétét.

Próbavásárlásokkal győződtek meg a helyes árfelszámításról, a nyugtaadásról, s az építőanyagok esetében a rendelkezések által előírt megfelelőség-igazolás meglétéről, tartalmáról és átadásáról. Ellenőrizték a hő- és vízszigetelő anyagok címkézéseinek, jelöléseinek meglétét, a termékeken lévő tűzveszélyességgel kapcsolatos előírások feltüntetését és a termékeken levő felhasználói tájékoztatást.

Két hétig tartott az öngyújtók piacfelügyeleti vizsgálata. A termékekre igen szigorú európai uniós szabványok, illetve más jogforrások vonatkoznak. Tilos például forgalmazni „újszerű öngyújtókat”, vagyis olyanokat, amelyek külső formájukat tekintve egyéb használati tárgyat, élelmiszert, játékszert formáznak, s így azokkal a kisgyermekek összetéveszthetik őket.

Csak a „gyermekbiztos” öngyújtók hozhatók forgalomba, és a termékeken azonosító jelöléseket, figyelmeztető feliratokat kell a gyártónak, a kereskedőnek elhelyeznie. A vizsgálat célja a hiányosságok kiszűrése, a nem biztonságos termékek forgalomból való kivonása volt. A gyermekjátékok ellenőrzését is elvégezték a fogyasztóvédelmi felügyelők. Ezek közül a műanyagból készültek és a lufik eladását.

Az ilyen termékek értékesítését szabályozó rendelet szigorúan előírja, milyen adatokat kell tartalmazniuk a játékok címkéinek, milyen figyelmeztető feliratokat kell rajtuk elhelyezni, amelyek a biztonságos használatot is szolgálják (CE és korcsoport jelölése stb.). Akkor, amikor az ellenőrzött termék biztonságossága „gyanús” volt, mintavételezés is követte az ellenőrzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!