Közélet

2009.10.08. 16:46

Ha a hivatal késik, fizet

Ha nem dolgozik elég gyorsan a hivatal, vissza kell fizetnie az illetéket az ügyfélnek.

HEOL


Alapvetően az ügyfelek érdekében változott október elsejétől a Közigazgatási Eljárási Törvény (KET), egyebek mellett bevezették az illeték-visszatérítés szabályát arra az esetre, ha a hatóságok határidőt mulasztanak – hangzott el csütörtökön Egerben, az Észak-magyarországi Államigazgatási Hivatal sajtótájékoztatóján.

Dr. Demeter András, a hatósági főosztály osztályvezetője elmondta: a KET módosításával az államigazgatásban a munkanap alapú határidő-számításra tértek át, a korábbi harminc napos ügyintézési határidő huszonkét munkanapra csökkent le (ebbe természetesen nem számít bele a hiánypótlás ideje, vagy például a szakértő kirendelése).

Amennyiben a közigazgatási szervek, hatóságok önhibájukból elmulasztják ezt a határidőt, az eljárás fejében nekik lerótt illetéket, szolgáltatási díjat hivatalból, öt munkanapon belül vissza kell téríteniük az ügyfélnek.

A közigazgatási eljárásokra vonatkozó európai uniós irányelvhez alkalmazkodva több, eddig hatósági engedély-köteles tevékenység csak bejelentés-köteles ezentúl, ilyen lehet példának okáért egy üzlet működtetésének elkezdése. Ugyanakkor a szakhatósági hozzájárulásokra, engedélyekre nyilvánvalóan továbbra is szükség van. Az átfogó reform része az is, hogy az Ügyfélkapun keresztüli elektronikus kapcsolattartást általános formává „léptették elő” (korábban ezt az önkormányzatok rendelettel kizárhatták). Némely ügyeket, így mondjuk az építési hatósági eljárásokat továbbra sem lehet interneten keresztül intézni, viszont az okmányirodai szolgáltatások nagy része elektronikusan is elérhetővé vált.

Dr. Seszták Attila koordinációs és szervezési főosztályvezető szavai szerint december elsejétől a köztisztviselők közigazgatási alapvizsgája helyébe a versenyvizsga lép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!