Közélet

2009.10.14. 17:49

Hasznos volna a három éves szakképzés, sok gyakorlattal

Egerben ülésezett ma délelőtt az Észak-magyarországi Kamarák Szövetségének elnöksége, ahol többek között a regionális választottbíróságról is tárgyal.

HEOL

 Az intézmény hatékony eszköz lehet a körbetartozások miatti jogviták rendezésére, hiszen pár hónap alatt végrehajtható határozatot hoz. Előkészítették a Regionális Minőségi Díjat és az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Díjat, előbbit a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) gazdasági évnyitóján adják át.

– Tervezzük egy régiós gazdaságkutató központ létrehozását, amely a felsőoktatási intézményekkel, s a Nordával együttműködve pontos, naprakész adatokat szolgáltat majd a gazdasági élet szereplőinek – számolt be dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke. A régió TISZK-jeinek vezetői is a HKIK székházában gyűltek össze, ahol Bihall Tamás, a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság (RFKB) elnöke adott tájékoztatást a testület döntéseiről, s hallgatta meg az oktatási vezetők észrevételeit.

– A régióban csak minden negyedik gyerek tanul szakképzőben, a cél a 35 százalékos arány elérése. Az RFKB feladata a beiskolázási keretszámok meghatározása, ez félkemény eszközökkel történik, a fokozatoság elvét figyelembe véve.

Meg kell szüntetni a párhuzamos képzéseket, előtérbe kell helyezni a kiemelten támogatott 32 hiányszakmát, gondoskodni kell a lányok képzéséről is. Jó ötletnek tartjuk a 3 éves szakképzést, azonban ennek gyakorlattal kellene telnie, nem pedig elméleti oktatással – fejtette ki Bihall Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!