Közélet

2009.10.15. 19:37

Herczog: Az ország megítélése nem pártpolitikai kérdés

A szociális és munkaügyi miniszter volt a vendég csütörtökön este az Egri Hozam Klubban.

HEOL

Herczog László, szociális és munkaügyi miniszter volt a vendége az Egri Hozam Klub ma esti összejövetelének. Mint bevezető előadásában fogalmazott, a válságkezelő kormány minisztereként van jelen a fórumon, egy olyan kormány képviseletében, amely nagyon speciális helyzetben, egy világválság közepette próbál az ország felemelkedésén dolgozni.

Az előadó hangot adott azon meggyőződésének, hogy függetlenül a válságtól középtávú stratégiai gondolkodásra van szükség, ami persze nem egyszerű feladat, hiszen számos szokatlan dologgal kénytelen szembesülni a társadalom. Így például azt szoktuk meg korábban, hogy a GDP azért, ha szerényen is, de mindig növekszik. Erre előállt egy olyan szituáció, amikor 6,5-7 százalékos csökkenéssel kell kalkulálni, illetve jövőre is még 1 százaléknyi visszaesés prognosztizálható.

A GDP csökkenése 1000 milliárd forintnyi költségvetési kiesést jelent. Ebből fakadóan korántsem mindegy, hogy milyen költségvetési politikát folytatunk. Kökemény követelmény például a 3,8 százalékos hiánycél tartása, ezen és más következetes lépéseken keresztül annak biztosítása, hogy Magyarország megítélése ne romoljon.

Az ország jó megítélése egyébként a legkisebb mértékben sem pártpolitikai kérdés, hanem az ország érdeke - vélekedett a miniszter, aki a későbbiekben a tárcáját érintő kérdésekről beszélt. Kiderült, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 80 milliárd forinttal kevesebből kell, hogy gazdálkodjon, mint korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!