Közélet

2009.10.31. 12:41

Hol nyugodjanak a hősök?

A hatvani új autóbusz-pályaudvar tervezett helyén, a víztoronynál egy 1849-es honvédsír is található. A hagyományőrzőket aggasztja a kegyeleti hely jövőbeni sorsa.

L. L. - T. O.

– Takarodjon innen, jóember! – rivallt az elnök asszony a vaskerítés oldalát levizelni akaró férfiúra. Tisztánlátását egyúttal elősegítendő, értésére adta: – Ők a hazáért és a városért estek el.

Sósné Mészáros Andrea a Hatvaniak a Nemzetért Egyesület (HANEM) vezetője. Öt éve alakultak. Kitakarították és rendben tartják az emlékhelyet, ápolják a tujákat, s kopjafát is állítottak. Évente háromszor – március 15-én, a hatvani csata április 2-i évfordulóján és október 6-án – megkoszorúzzák az 1904-ben készített obeliszket.

Hanem most – a leendő autóbusz-pályaudvar miatt – valószínűleg át kell helyezni a sírhelyet. Az egyesület viszont tiltakozik ellene, mondván: három magyar honvédtiszt és hét-nyolc osztrák nyugszik a sírban.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A HANEM gondozza a honvédsírt és környékét. Nem szeretnék, ha a hősök hamvai később megint "útban lennének"
[/caption]

Ennek viszont részben ellentmondani látszik Hatvan képviselő-testületének 1937. március 4-i határozata: „az 1848-i szabadságharcban elesett és a vasúthoz vezető úton nyugvó honvédek hamvait a község főterén felállított 1848-as emlékmű mellett helyezi el, és ennek költségeire a marhalevél-jövedelemnél mutatkozó többletbevétel terhére 250 pengőt szavaz meg”. A főjegyző leiratában még az is benne van, hogy az exhumálás és áthelyezés „foganatosítása” előtt kikérik a Műemlékek Országos Bizottságának véleményét, továbbá hogy a sírkerítést felhasználják a temetőben nyugvó 1849-es hős, Csataffy főhadnagy sírja körül. Csak hát az emlékmű és a kerítés maradt a helyén. Hogy az exhumálás és áthelyezés valóban megtörtént-e, arról nem szól a fáma.

A HANEM február 2-i és március 10-i levelére Érsek Zsolt polgármester az alábbi választ adta: „az időközben megkért ÁNTSZ-állásfoglalás szerint kell az esetlegesen előkerülő emberi holttestmaradványok exhumálása és újratemetése esetén eljárni”. Március 24-i válaszlevelét pedig így zárja: „az áthelyezendő emlékmű felavatása  természetesen méltó körülmények mellett fog majd megvalósulni”.

Bognár Endre főépítész az 1849-es honvédsír új helyét néhány méterrel a gyári körforgalom irányába, a Radnóti tér zöldfelületében nevezi meg. Szerinte így jobban ki lesz téve a közfigyelemnek. Révész Péter gazdasági főosztályvezető a Katonai, valamint a Hadtörténeti Levéltárra hivatkozva azt mondja, hogy régészeti szempontból nincs akadálya az emlékmű áthelyezésének, magyarán: nincsenek alatta holttestek. Egyébként is úgy tudja, hogy a honvédsír eredetileg a vasúti híd töltésének rézsűjében volt.

Demény-Dittel Lajos helytörténész régebben írt egy rövidke ismertetőt az emlékműről. Szerinte a Historica Domus – A Ház története, azaz a római katolikus plébánia naplója – adatainak birtokában lehetne egyértelműen megnevezni az 1849-es hősi halottakat. Széplaki Sándor tanár is értekezett már az emlékhelyről a városi kalendáriumban. Ő Pálos Frigyes volt hatvani prépost segítségét akarta kérni Vácott, hogy végre beletekinthessen az ominózus helytörténeti alapforrásba, de nem járt sikerrel. Ugyanígy eredménytelennek bizonyultak a HANEM próbálkozásai. Az elnök asszony sajnálkozva mondja, hogy szeretnének betekinteni a korabeli halotti anyakönyvi kivonatokba, de egyszerűen nem tudnak bejutni a prépost úrhoz.

Ne tegyék a körforgalom mellé!
A HANEM azt tartaná a legjobb megoldásnak, hogy az 1849-es honvédsír lehetőség szerint a helyén maradna, és a város rendbe hozatná. Sósné Mészáros Andrea szerint ha minden kötél szakad, és mégis áthelyeznék, ne a körforgalom mellé tegyék, mert ott – a vasúti híd tervezett szélesítésekor – újra útban lehet. Méltó és végleges helye talán az 1956-os emlékműnél, a Mártírok terén lehetne – mondja az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!