Közélet

2009.10.10. 06:54

Itt nem lesz lövöldözés - „beszélő” kamerák

A közbiztonság érdekében immár 3 rendszámfelismerő és 4 közretületfigyelő kamera pásztázza Gyöngyöspata frekventáltabb részeit.

HEOL

Az egyik legmodernebb technikai berendezést a képviselő-testületi és bizottsági tagok három éves tiszteletdíjának felajánlásából tudták megvásárolni. A beruházás 8 millió forintba került. A rendszer segítségével 24 órán keresztül figyelik és rendszám alapján azonosítják a falun áthaladó gépjárműveket, a térfigyelő kamerák pedig nem csak képet, hanem hangot is felvesznek, sőt továbbítanak is.

Így akár az utcákon, tereken lévő rendbontókat a kamerán kersztül meg is tudják szólítani a falu körzeti megbízott rendőreinek irodájában kialakított videószerveres központból. A rendszer másik előnye, hogy a rendőröknek nem kell folyamatosan a kamera képeit rözgítő számítógép előtt ülniük, hiszen egy laptopon a járőrautóból is nyomon tudják követni a település történéseit.

A technikát bemutató Makai Attila önkormányzati képviselő elmondta: a rendszámfelismerő rendszeren keresztül hozzáférésük van a Belügyminisztérium adatbázisához, így bármilyen gyanúsat észlelnek a rendőrök, azonnal pontos információkhoz juthatnak. A faluban a térfigyelő kameráknak egy többfunkcióra is alkalmas nagy sávszélességű hálózatot építettek ki, ami a későbbiekben egyéb más adatkommunikációra is hasznosítható majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!