Közélet

2009.10.20. 18:58

Katona: az MSZP az ország legsikeresebb pártja

A szocialisták születésnapi ünnepségén járt az Országgyűlés elnöke. Dr. Katona Béla szerint az MSZP az utóbbi húsz év legsikeresebb pártja.

HEOL

A születésnapi ünnepség előtt helyi vállalkozókkal találkozott az Országgyűlés elnöke, majd sajtótájékoztatót tartott. Itt kifejtette: valójában az egyik „szülője” volt a békés rendszerváltással egyidős MSZP-nek, 1989-es alapító tag, az alapító okirat egyik aláírója.

[caption id="" align="aligncenter" width="345"] Katona Béla
[/caption]

Akkor nem gondolta volna, hogy az MSZP a következő húsz esztendő legsikeresebb pártja lesz Magyarországon, hiszen az azóta eltelt öt parlamenti választásból négyszer is a szocialisták voltak a legerősebbek és háromszor kormányt is alakíthattak.

Katona Béla szerint komoly feladatokat oldottak meg az 1994-1998-as ciklusban, s az utóbbi tíz-tizenkét hónapban is, amikor elsősorban a világgazdasági válság hatásaival kellett megküzdeni úgy, hogy az ország sem volt a legjobb állapotban.

Az bizonyos, hogy most nem lehet választási költségvetést csinálni, s a szocialista frakció kicsit „önpusztító” módon felvállalta, hogy stabil többséget biztosít a 2010-es büdzséhez, amelynek a realitás talaján kell maradnia.

Katona úgy vélekedett: a kormány válságkezelő intézkedéseinek köszönhetően a pénzügyi stabilitás makroszinten már megteremtődött – ezt jelzi például, hogy nem kell felhasználnunk az IMF-hitelkeretet és a jegybanki alapkamat csökkentése erősítette a forintot –, ugyanakkor a kedvező hatásoknak lassan mikroszinten, a családok szintjén is meg kell jelenniük. Emellett az ország gazdasági teljesítőképességének is helyre kell állnia. Talán már érezhető lesz a jó irányú változás jövő tavasszal, javítva az MSZP választási esélyeit - fejtegette Katona Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!