Közélet

2009.10.22. 07:54

Kétezer forint alatt az oltóanyag - mégsem keresik

A patikusok csak akkor rendelik meg a vakcinát, ha azt a vásárlók keresik. És nem nagyon keresik.

HEOL

A H1N1 védőoltás gyógyszertári maximált ára 1930 forint lesz. Az Egészségügyi Minisztérium a készletgazdálkodási intézetet bízta meg azzal, hogy nagykereskedőként működjön közre az oltóanyagok kiszállításában. Összesen kétmillió dózis kerülhet a gyógyszertárakba, ezenfelül négymillió adag térítésmentes vakcina a háziorvosokhoz. Mindenekelőtt a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók, a terhes nők és a két éven aluli gyermeket nevelők kaphatnak ingyen oltást.

A Magyar Gyógyszerész Kamara Heves megyei elnöke, Németh-Krisztin Kornélia kérdésünkre elmondta, hogy a vakcinák nem automatikusan érkeznek a patikákba. Az injekciókat a patikusoknak meg kell rendelniük. Nyilvánvaló, hogy ezt csak akkor teszik meg, ha arra igény mutatkozik a lakosság részéről. A rendelést az is befolyásolja, hogy – tudomása szerint – húszas kiszerelésű a gyűjtődoboz. Következésképp a kisebb gyógyszertárak, félve attól, hogy a nyakukon marad a készlet, inkább nem hozatnak a nagykereskedővel.

Verpeléten, ahol a patikát Németh-Krisztin Kornélia vezeti, még senki nem érdeklődött, hogy mikor érkezik az oltóanyag. Mi több, azok is gondolkodnak, hogy beoltassák-e magukat, akik jogosultak az ingyenes szérumra. S előfordult az is, hogy a szezonális influenza elleni szert kérték, azzal indokolva: hátha ez is nyújt valami védettséget.

A minisztérium aggódik

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága az új típusú influenza megjelenése óta rendszeresen tájékozódik a járvány alakulásáról, a megelőzés lehetőségeiről. Aggodalommal tapasztalják – olvasható az Egészségügyi Minisztérium sajtóközleményében –, hogy sokan megkérdőjelezik az előttünk álló influenzajárvány következményeinek súlyosságát, a magyar oltóanyag hatékonyságát és biztonságosságát. Tévhitek és rémhírek terjednek a világhálón, a sajtóban, amelyek elbizonytalanítják a lakosságot. Sajnálatos, hogy a kétségeket az orvostársadalom egyes képviselőinek megnyilatkozásai is erősítik. Az oltásra serkentő, buzdító kommunikáció néha ellentmondásos, nem segíti megfelelően a tévhitek eloszlatását, a felelős döntés meghozatalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!